TRIOMF SOBRE L'ESTAT ISLÀMIC

Kobane, en ruïnes

La batalla per expulsar l'EI de la ciutat siriana causa la destrucció de la meitat del casc urbà Turquia es planteja la tornada dels refugiats

Un combatent kurd camina sobre la runa a la ciutat de Kobane, ahir.

Un combatent kurd camina sobre la runa a la ciutat de Kobane, ahir. / EFE / SEDAT SUNNA

2
Es llegeix en minuts
JAVIER TRIANA / ISTANBUL

La meitat de la ciutat siriana de Kobane que no està destrossada se subjecta amb puntals. «La destrucció és immensa. Almenys el 50% està arrasada», indica Idris Nassan, viceministre d'Exteriors del cantó de Kobane. La sortida de l'Estat Islàmic (EI) del centre urbà, anunciada a començaments de setmana, ha tingut un cost incalculable sobre el terreny. Sí que es poden posar números a les víctimes: uns 1.200 combatents de l'EI morts, uns 600 al costat kurd i al voltant de 200.000 refugiats kurdosirians que han travessat cap a terra turca.

El seu retorn, després de 134 dies de combats, sembla ara més pròxim. El líder kurd Enver Muslim, del Partit de la Unió Democràtica (PYD), ha informat que els administradors de Kobane planegen demanar la tornada dels desplaçats per a aquesta primavera i que, des del costat turc, ja es treballa per facilitar-ne el retorn.

Les imatges que mostren els mitjans de comunicació turcs desplaçats sobre el terreny dibuixen una ciutat derruïda, reduïda a enderrocs i amb edificis que ensenyen més els esquelets que no pas els murs, sobretot a les zones central i occidental de Kobane. Als carrers, guerrillers somrients de les Unitats de Protecció Popular -YPG, responsables de l'alliberament de Kobane- es barregen amb els pocs civils que encara hi viuen. «Ja no és una ciutat, sinó ruïnes», descriu després de visitar l'urbs Selma Irmak, una dirigent kurda de Turquia. «Malgrat tot, hi ha ambient de victòria». El que no hi ha és electricitat, ni aigua, ni menjar o medecines.

Segueix l'ofensiva

Notícies relacionades

Segons l'agència Firat, pròxima a la guerrilla kurda, l'ofensiva contra els fonamentalistes islàmics de l'EI segueix fructificant a les zones veïnes a Kobane. La font afirma que les YPG controlen tres punts al sud de l'urbs, a menys d'una desena de quilòmetres.

Kobane, a la frontera meridional de Turquia, ha estat centre d'enfrontaments entre els milicians de l'Estat Islàmic (EI) i diversos grups armats kurdo-sirians des del 16 de setembre. Aquest dimarts, el Pentàgon considerava que l'estratègica plaça havia estat «alliberada al 90%». Una victòria que molts consideren clau, al ser la primera dasvant l'EI. Durant una cerimònia per l'alliberament de la ciutat, Mahmud Berxwedan, comandant del les YPG va assegurar llavors que «els bandits de l'EI haurien de saber que, igual que les cases de Kobane s'han tornat la seva tomba, els nostres pobles també ho faran». I va postil·lar: «La nostra victòria és l'inici del final de l'EI a tot el món».