POLÈMICA ALS EUA PER LA VIOLÈNCIA RACISTA

Tempesta política a Nova York per l'assassinat de dos policies

Un dement mata dos agents en protesta per la violència contra negres desarmats

Un sindicat acusa l'alcalde, Bill de Blasio, de donar «llicència a l'activisme antipolicial»

Un home mata a trets dos policies a Nova York. / periodico

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA
WASHINGTON

Les imatges no podien ser més reveladores. Quan l'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, va anar dissabte passat a l'hospital on van ser traslladats els cossos dels dos policies assassinats unes hores abans per un home negre a sang freda, els companys dels agents li van fer el passadís donant-li l'esquena. De Blasio va avançar en silenci per la sala davant un mur de coronetes sense que ningú es dignés a mirar-lo. Aquest va ser un dels gestos utilitzats per la policia de la ciutat per mostrar la seva indignació amb l'alcalde, dues setmanes després que aquest posés implícitament en dubte el rigor professional de les forces de l'ordre al seu càrrec.

La tensió s'ha disparat després que un home de 28 anys matés a boca de canó Wenjian Liu i Rafael Ramos, dos agents que patrullaven un barri de Brooklyn. Ismaaiyil Brinsley es va acostar al seu cotxe, parat al costat d'un edifici de vivendes de protecció oficial, i els va disparar diversos trets sense donar-los temps de respondre. Més tard, l'assassí, que tenia antecedents penals i possiblement algun trastorn psicològic, segons va reconèixer ell mateix davant un jutge, es va suïcidar en una parada de metro quan la policia li trepitjava els talons. «Molta gent té sang a les mans i la sang comença a les escales de l'Ajuntament, al despatx de l'alcalde», va dir ahir el president d'una associació  policial.

PASSOS A INSTAGRAM / Brinsley havia telegrafiat els seus passos a Instragram, donant a entendre que es disposava a actuar en represàlia per la mort d'Eric Gardner, un home negre que va ser estrangulat per policies blancs a Long Island quan venia cigarrets per unitats al carrer, un episodi que sumat a aquella altra mort del jove Michael Brown, va reobrir el debat sobre la brutalitat policial i la discriminació racial imperant en alguns departaments. «Ells van acabar amb un dels nostres, acabem amb dos d'ells», va escriure Brinsley, que, unes quantes hores abans de cometre el crim a Nova York, va ferir la seva exnòvia a la ciutat de Baltimore (Maryland).

Va ser enmig d'aquesta polèmica, i de les protestes que es van desencadenar per tot el país després que dos jurats populars exoneressin els agents que van matar Brown i Gardner, quan l'alcalde de Nova York va pronunciar les paraules que ara el persegueixen. De Blasio, casat amb una afroamericana i pare de dos fills mulats, va reconèixer en una entrevista que ha dit diverses vegades als seus fills que «vagin amb molt de compte en les seves trobades amb la policia» i evitin fer qualsevol moviment en fals.

Notícies relacionades

«Les paraules de De Blasio han donat llicència als activistes antipolicials i als pinxos per atacar la policia», va explicar ahir al New York Post un oficial retirat, que expressava així el que se sentia dins del departament de policia. Enmig d'aquest ambient enrarit, De Blasio va oferir el condol a les famílies de les víctimes dissabte passat a la nit a l'hospital on els agents se li van girar d'esquena.

«L'assassinat d'un policia esquerda els fonaments de la nostra societat. És un atac contra tots nosaltres», va dir entre llàgrimes. Però fins i tot llavors el van interrompre. «S'ha obert la veda contra nosaltres», li va cridar algú des del públic.