EMOTIVA CERIMÒNIA A OSLO

Un Nobel per a Malala

La jove pakistanesa promet lluitar fins a veure escolaritzat l'últim nen del món

Ovacionats 8 Kailash Satyarthi i Malala Yousafzai, amb vestits tradicionals, ahir a Oslo.

Ovacionats 8 Kailash Satyarthi i Malala Yousafzai, amb vestits tradicionals, ahir a Oslo. / AFP / ODD ANDERSEN

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / OSLO

No per esperat va ser menys celebrat. A Oslo, ahir, la lluita pels drets dels nens va rebre un emotiu reconeixement amb l'entrega del premi Nobel de la pau a Malala Yousafzai i a Kailash Satyarthi. Tant l'adolescent pakistanesa com el veterà activista indi van acceptar el guardó amb un discurs reivindicatiu que va fascinar els convidats a la tradicional cerimònia d'entrega a l'ajuntament de la capital noruega.

Malala, icona mundial del combat per l'educació de les nenes, es va comprometre a lluitar sense treva fins que l'últim nen del món sigui escolaritzat. «Continuaré aquest combat fins que vegi que tots els nens van a l'escola», va afirmar Malala, que s'ha convertit amb 17 anys en la premiada més jove del Nobel de la pau. El jurat, qualificant-la d'«exemple» en el seu àmbit, va distingir la seva campanya global iniciada després de sobreviure a un atac dels talibans, que la van ferir greument al cap el 2012 quan anava a l'escola a la seva vall natal de Swat.

Malala, que viu a Anglaterra després d'aquell brutal atemptat, va dir que se sentia honrada de compartir el Nobel amb Satyarthi, de 60 anys, president de la Marxa Global contra el Treball Infantil, i va assegurar que el premi li ha donat «més esperança i més valor». Aquesta setmana ja havia demostrat a la BBC el seu compromís social i fins i tot polític, i va revelar que espera poder iniciar una carrera política i fins i tot aspirar a ser primera ministra del Pakistan un cop hagi acabat els seus estudis. «Si puc servir millor el meu país a través de la política i de convertir-me en primera ministra, elegiria això», va declarar.

Notícies relacionades

Satyarthi, que en 35 anys d'activisme ha salvat uns 80.000 nens de l'esclavitud laboral, va llançar per la seva part un prec impactant: «Em nego a acceptar que el món sigui massa pobre quan una sola setmana de despeses militars mundials seria suficient per escolaritzar tots els nens», va proclamar aquest enginyer, que ha liderat múltiples protestes pacífiques contra l'explotació infantil i a qui el comitè Nobel va comparar amb Gandhi.

Entre els assistents més informats van planar unes xifres difícils de pair. Segons l'ONU, més de 58 milions de nens al món no tenen accés a l'escola primària, i 160 milions són forçats a treballar. Ho sabien prou bé els 7.000 escolars noruecs, d'entre 6 i 14 anys, que hores abans de la cerimònia del Nobel es van ajuntar per aclamar els seus herois, especialment Malala. «Apreciem de veritat que treballi per nosaltres, que ens defensi, que digui que som el futur», va declarar un d'ells.