INDIGNACIÓ

Augmenten a Portugal les crítiques al tractament jurídic de Sócrates

Mário Soares denuncia l'injustificat empresonament provisional de l'exprimer ministre

2
Es llegeix en minuts
EFE / LISBOA

Diversos penalistes, advocats i membres del Partit Socialista (PS) de Portugal han denunciat l'injust tractament del cas de suposada corrupció i evasió fiscal de l'exprimer ministre José Sócrates, ingressat en presó provisional dilluns.

El socialista Sócrates, de 57 anys, fa dues nits que és a la presó per a policies d'Évora, a 120 quilòmetres de Lisboa i que va ser construïda el 2007 sota el seu mandat. Segons el rotatiu “Expresso”, en aquest mateix centre compleix condemna per assassinat múltiple l'ex caporal de la Guàrdia Nacional Republicana, António Luís Costa.

Sócrates, ara pres número 44 a la seva cel·la individual, ha rebut aquest dimecres la visita de Mário Soares, un dels fundadors del PS i president de la República portuguesa entre el 1986 i el 1996. L'històric personatge de la transició portuguesa es va mostrar indignat pel precari tracte judicial que segons ell se li està donant a Sócrates, que és a la presó sense haver estat jutjat.

CAMPANYA INFAME 

La figura socialista es va referir al paper de les autoritats, la premsa i la Justícia portuguesa amb exasperació: "Han fet una campanya contra ell que és una infàmia", ha dit Soares, que va alabar l'estat d'esperit de Sócrates durant el seu mandat entre el 2005 i el 2011 i va retratar els seus acusadors com uns “pocavergonyes”.

El sospitós també ha rebut la visita de Luis Manuel Capoulas Santos, exministre d'Agricultura de Portugal i eurodiputat socialista fins al juny, i de la seva exdona Sofía Fava, a qui ha demanat llibres de filosofia en francès, àrea de la qual va obtenir una mestria a París al final del seu mandat.

L'escandalós 'cas Sócrates' segueix sota secret de sumari, però se sap a través de la Fiscalia i el Tribunal d'Instrucció Criminal que hi ha sospites de frau fiscal continuat, blanqueig de capitals i corrupció.

No s'ha detallat si la sospita de corrupció concerneix a la seva fortuna o la de la seva família, o està associada a problemes de corrupció política, cosa que és, segons els analistes, clau en el cas en qüestió.

MESURA INJUSTIFICADA

L'ex mandatari lusità va ser detingut divendres i va ser interrogat durant tres dies fins que el jutge Carlos Alexandre, del Tribunal d'Instrucció Criminal de Lisboa, li va aplicar la presó provisional, que és la mesura cautelar més dura que es pot aplicar abans d'un judici.

El que diversos juristes han lamentat és l'escassetat de la informació feta pública. Entre ells, el president del Col·legi d'Advocats de Lisboa, Basc Marques Correia, va qualificar de "lacònic" el comunicat del Tribunal respecte a les raons de la dura mesura de presó provisional.

En declaracions a 'Diário Económico', l'advocat de José Sócrates, João Araújo, va qualificar la mesura d'"injusta i injustificada" i va afirmar estar estudiant com anul·lar aquesta estricta decisió.

SECRET DE SUMARI

Notícies relacionades

La Fiscalia portuguesa investiga des d'ahir, segons Efe, una possible violació del secret de Justícia després d'unes insinuacions de la premsa lusitana que apuntaven al risc de destrucció de proves i de pertorbació de la investigació com a factors determinants per a aquesta mesura cautelar.

La detenció de l'ex primer ministre s'emmarca en l'"Operació Marqués", per la qual tres persones pròximes a Sócrates també han estat detingudes: l'advocat Gustavo Mendes, el seu íntim amic l'empresari Carlos Santos Silva, i el xòfer Joao Perna. Aquests dos últims també estan en presó preventiva en un centre penitenciari diferent del de Sócrates.

Temes:

Mário Soares