INVESTIGACIÓ POLICIAL EN MARXA

Roben la porta del camp de concentració nazi de Dachau

Els lladres s'emporten la inscripció "El treball us farà lliures"

La porta del camp de concentració nazi de Dachau abans i després del robatori.

La porta del camp de concentració nazi de Dachau abans i després del robatori.

2
Es llegeix en minuts

Els responsables de l'antic camp de concentració de Dachau, al sud d'Alemanya, han denunciat aquest diumenge el robatori d'una de les històriques portes del recinte amb la inscripció "Arbeit macht frei" ("El treball us farà lliures"). Segons fonts policials citades pels mitjans locals, el robatori de la porta de ferro forjat va tenir lloc durant la matinada, ja que estava al seu lloc poc abans de la mitjanit de dissabte.

L'estructura, amb el missatge nacionalsocialista que apareix també en altres camps d'extermini, fa un per dos metres i forma part d'una portalada situada als voltants de l'entrada principal del recinte. La policia investiga el robatori i no ha pogut aclarir si els autors poden tenir vincles neonazis o si es tracta simplement d'"un col·leccionista boig", com apunta el diari bavarès 'Südduesche Zeitung'.

La presidenta del Centre Commemoratiu de Dachau, Gabriele Hammerman, i el responsable de la Societat Camp de Dachau, supervivent d'aquest camp i d'Auschwitz, Max Mannheimer, van condemnar el fet "vergonyós", segons les autoritats locals.

A través d'aquella porta, erigida el 1936, va explicar Mannheimer, sortien i entraven cada dia els presoners al camp, de manera que té un important valor simbòlic en la memòria del lloc. El recinte no té càmeres de vigilància i la policia dedueix que els lladres, que haurien pogut utilitzar un vehicle per transportar la porta, van aprofitar un moment en què els guardes de seguretat estaven en un punt allunyat de les instal·lacions.

Precedent a Auschwitz

El desembre del 2009 va desaparèixer de l'entrada principal de l'antic camp d'extermini d'Auschwitz, al sud de Polònia, el cartell amb la inscripció "Arbeit macht frei".

La policia el va trobar tres dies després en una casa de camp, tallat en tres peces i va detenir més tard els autors del robatori.

El considerat cervell del delicte, l'antic líder neonazi suec Anders Hoegstrem, va ser condemnat a dos anys i vuit mesos de presó.

Notícies relacionades

El camp de Dachau va ser creat el març de 1933, poc després de l'arribada d'Adolf Hitler al poder, com a centre de concentració per a presoners polítics i va servir de model per a les instal·lacions que els nazis van aixecar després en altres localitats.

Segons la informació del Centre Commemoratiu, inaugurat el 1965 sobre els terrenys del camp per iniciativa dels supervivents, durant els seus dotze anys d'existència van ser empresonades a Dachau i a camps secundaris més de 200.000 persones procedents de tot Europa i 41.500 presoners van ser assassinats. Les tropes nord-americanes van alliberar els supervivents el 29 d'abril de 1945.