AVANÇ MÈDIC

Metges d'Austràlia trasplanten un cor que havia deixat de bategar

Fins ara s'utilitzaven òrgans que seguien funcionant en persones clínicament mortes

Metges australians trasplanten amb èxit cors que ja no bategaven. / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts

Un grup de metges australians han aconseguit trasplantar un cor que havia deixat de bategar abans de ser donat en una intervenció que, segons un comunicat de la Universitat de Nova Gal·les del Sud, a la qual pertany un dels cardiòlegs que han dirigit les operacions, és la primera vegada que es fa al món.

Fins ara per als trasplantaments de cor només s'utilitzaven cors vius, que encara bategaven, donats per pacients clínicament morts però que seguien amb suports vitals. És per això que aquest cas, d'un cor que ja havia deixat de bategar, suposa "un canvi" en aquesta mena d'intervencions i "augmentarà el nombre de cors disponibles" per als trasplantaments, assenyala el comunicat de la Universitat de Nova Gal·les del Sud.

El cardiòleg i professor d'aquest centre universitari Kumid Dhital ha dirigit tres operacions en què s'han utilitzat cors que feia 20 minuts que havien deixat de bategar. Segons fonts hospitalàries, dos dels malalts, que patien malalties cardíaques terminals, es troben en bon estat. El tercer segueix a cures intensives.

"Es tracta d'un gran avenç per l'escassetat de donants", ha subratllat Peter MacDonald, director mèdic de la unitat de trasplantaments de cor de l'hospital Saint Vincents --on s'han fet les operacions-- i cap de l'equip d'investigadors de l'Institut d'Investigació Cardíaca Victor Change.

CONSOLA PER REANIMAR

Els metges d'aquestes institucions sanitàries han desenvolupat una solució especial per preservar els òrgans i una consola portàtil que permet connectar el cor a un circuit estèril amb què es pot mantenir la calor i reanimar l'òrgan perquè segueixi bategant. Això limita els efectes d'una possible disminució de l'oxigen o nutrients a què s'exposa aquest òrgan si es manté en gel o en un congelador portàtil.

Dins de la consola portàtil, que permet un transport de grans distàncies i de més durada, el cor, a més de ser reanimat i preservat, pot ser avaluat fins al seu trasplantament.

Notícies relacionades

A la roda de premsa en què han presentat aquest avanç mèdic, aquest divendres a Sydney, hi han participat els dos pacients que s'han recuperat. Michelle Gribilas, la primera a rebre un d'aquests cors, ha explicat que abans de l'operació estava molt malalta. "Ara sóc una persona diferent. Tinc 57 anys i em sento com si en tingués 40. Sóc molt afortunada", ha dit.

El segon beneficiari, Jan Damen, que va ser operat fa dues setmanes, ha confessat que està "sorprès". "No sóc religiós, però és una cosa increïble", ha afirmat.

Temes:

Austràlia