TENSIÓ POLÍTICA A CARACAS

La dona del líder opositor de Veneçuela demana a Pablo Iglesias que mediï davant Maduro per al seu alliberament

Leopoldo López és a la presó des del febrer passat, acusat d'instigar les protestes contra el Govern

2
Es llegeix en minuts

La dona del líder opositor de Veneçuela Leopoldo LópezLilian Tintori, ha fet una crida al dirigent de Podem, Pablo Iglesias, perquè demani al Govern de Nicolás Maduro que alliberi el seu marit, empresonat des del febrer passat pels seus vincles amb les protestes contra el Govern veneçolà.

Tintori apel·la a la "proximitat" d'Iglesias amb el règim chavista per plantejar aquesta mediació. "Entenc que Pablo Iglesias, de Podem, és pròxim a Maduro. Jo vull que Pablo Iglesias li demani a Maduro com a ens, com a partit polític que respecta els drets humans, que alliberi Leopoldo López", ha dit.

La dona de López no ha contactat amb ningú de Podem per traslladar aquesta petició, sinó que només l'ha plantejat a través dels mitjans de comunicació, però s'ha mostrat disposada a "reunir-se amb totes les persones que vulguin recolzar la lluita pels veneçolans, la lluita per la democràcia".

GIRA A LA RECERCA DE SUPORTS

En el marc d'una campanya per recollir suports de cara a l'alliberament del seu marit, la dona de López s'ha reunit en els últims dies amb els expresidents José María Aznar i Felipe González i amb l'exministra Carme Chacón, actual secretària de relacions internacionals del PSOE. Tintori ha reclamat al PP i al PSOE un pronunciament en favor del seu marit. Al seu parer, "aquests pronunciaments no només afectarien, sinó que directament influirien" en Maduro per alliberar el seu marit. "I per això també demano el pronunciament del Govern espanyol", ha afegit.

"Aquest és un moment molt important per a Veneçuela i les accions i les pressions a nivell internacional són fonamentals per a la nostra lluita", ha afirmat després d'admetre que els opositors estan "desesperats" perquè "a Veneçuela no hi ha Estat de dret". El cas de Leopoldo López, ha afegit, és el "cas més emblemàtic dels presos polítics de Veneçuela", però ha aclarit que ella representa "la veu dels perseguits, dels silenciats, dels torturats, dels detinguts i dels assassinats". "Hem viscut mesos molt durs, molt difícils a Veneçuela. És un tema d'humanitat i dignitat, és el rescat dels nostres drets i no descansarem fins que això passi. Seguirem recorrent món", ha afirmat.

JUDICI CONTRA LÓPEZ

La setmana passada es va reprendre a Caracas el judici contra López i quatre estudiants més pels delictes de dany, incendi, instigació i associació per delinquir, pels quals podrien ser condemnats a fins a 10 anys de presó.

Els fets es remunten al 12 de febrer, quan milers de persones van sortir als carrers de Caracas per protestar contra el Govern de Maduro i van decidir marxar cap a la fiscalia, on van ser interceptats pels grups armats afins a l'Executiu, fet que va donar lloc a un dur enfrontament.

Notícies relacionades

Les autoritats veneçolanes consideren que López és "l'autor intel·lectual" d'aquests disturbis, que van marcar l'inici de l'actual crisi --que s'ha saldat amb 43 morts, prop d'un miler de ferits i centenars de detinguts--, per convocar la marxa cap a la fiscalia.

López està detingut des del 18 de febrer a la presó militar de Ramo Verde, a prop de Caracas, on, segons ha denunciat la seva família i l'oposició, és víctima de nombrosos abusos, com aïllament injustificat i intercepció de les comunicacions.

Temes:

Podem