VA SER UN FENOMEN A LA XARXA

Presó i 91 fuetades per als joves iranians que van gravar un vídeo ballant 'Happy'

Les penes han estat suspeses, i per tant no seran privats de llibertat ni agredits

Sis nois han estat detinguts a l’Iran per versionar el tema ’Happy’, de Pharrell William. / AH T / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts

Els set joves iranians que van gravar i van difondre a Youtube un vídeo en què interpretaven la seva pròpia coreografia de la cançó 'Happy' del cantant nord-americà Pharrell Williams han estat condemnats a diversos mesos de presó i a rebre 91 fuetades, encara que les penes han estat suspeses i per tant no seran privats de llibertat ni agredits.

L'advocat dels joves iranians, Farshid Rofugaran, ha informat al portal IranWire que sis dels seus clients han estat condemnats a sis mesos de presó i 91 fuetades i l'altre ha estat sentenciat a un any de presó i la mateixa quantitat de fuetades.

"Afortunadament", ha dit", "les sentències han estat suspeses", cosa que suposarà que no hauran de complir les penes. El lletrat ha deixat clar que encara ha de rebre notificació oficial de la decisió judicial per confirmar-ne tots els aspectes.

SUSPENSIÓ EN TRES ANYS

"Una condemna suspesa passa a ser nul·la després d'un determinat període de temps", ha explicat Rofugaran. En el cas d'aquests joves iranians, també coneguts com el Grup Happy, aquest període per a la nul·litat de la sentència serà de tres anys.

"Quan la sentència està suspesa, el veredicte no es porta a terme, però si durant aquest període es comet un delicte similar, l'acusat està subjecte al càstig legal i la condemna es porta a la pràctica", ha indicat.

Notícies relacionades

Els set joves van ser detinguts el maig del 2014 després que el vídeo que van gravar rebés més de 100.000 visites al portal Youtube. Durant el seu empresonament, van ser humiliats i obligats a confessar a la cadena de televisió oficial iraniana, segons IranWire. En la seva confessió, van demanar disculpes pel vídeo i van dir que havien estat enganyats per gravar-lo. Després d'haver confessat, van ser posats en llibertat sota fiança.

Sobre la possibilitat de recórrer la sentència, l'advocat ha dit que farà el que li demanin els seus clients. "Faré el que em diguin. Estem contents que les condemnes a presó i a fuetades hagin estat suspeses", ha assegurat. "No se'ls ha prohibit sortir del país", ha afegit. "Alguns han viatjat a l'estranger durant aquest temps", ha dit.