GUERRA A L'EST D'EUROPA

Txetxens a Ucraïna

Combatents de la república caucàsica lluiten a tots dos bàndols Els serveis secrets russos paguen 2.000 dòlars al mes als 'voluntaris', però els aliats de Kíev s'hi allisten convençuts

Punt de control 8Un prorús, en la ruta a l’aeroport de Donetsk.

Punt de control 8Un prorús, en la ruta a l’aeroport de Donetsk. / AFP / PHILIPPE DESMAZES

2
Es llegeix en minuts
MARTA TER / BARCELONA

En el conflicte armat de l'est d'Ucraïna han aparegut combatents txetxens que lluiten a tots dos bàndols. ¿Qui són i com han arribat a l'autoproclamada república de Donbass?

Si bé els rumors que apuntaven a la presència de txetxens a Ucraïna van començar a estendre's al març, des que «tropes no identificades» van arribar a Crimea, la seva presència al país es va fer evident el mes de maig passat. Un vídeo difós per la CNN mostrava, al costat de les milícies separatistes, guerrillers que afirmaven ser txetxens i haver estat «homes de Ramzan Kadírov», el líder designat per Vladímir Putin que, amb puny de ferro, governa la república txetxena des del 2007.

Aquests txetxens lluitaven integrats en el batalló Vostok (aquest en rus). Aquesta informació es va tornar irrefutable quan el 26 de maig, en una batalla a l'aeroport de Donetsk, van morir 31 combatents russos del batalló Vostok, quatre d'ells txetxens. Els 31 cadàvers van ser repatriats a Rússia. Primer es van traslladar a Rostov del Don, ciutat russa pròxima a Ucraïna i, des d'allà, als seus llocs d'origen, on van ser enterrats amb gran sigil. Cap mitjà rus sota l'òrbita del Kremlin es va fer ressò de l'arribada dels cossos ni dels funerals.

Kadírov, el president de Txetxènia que durant mesos va negar la participació de ciutadans txetxens en el conflicte, es va haver de rendir a l'evidència. Ara afirma que «hi ha txetxens voluntaris ajudant els habitants del Donbass a protegir-se» de l'agressió.

Mairbek Vatxagaev, expert en la insurgència nord-caucàsica, va poder parlar amb un txetxè ferit en l'assalt a l'aeroport de Donetsk. Des d'un hospital a Ucraïna, li va explicar com havia arribat allà. Segons les seves paraules, s'hi van posar en contacte els serveis secrets russos (FSB). A l'abril va ser traslladat, al costat d'altres homes, a Rostov del Don. Allà van rebre instrucció per part de lleials a l'expresident ucraïnès Víktor Ianukóvitx, els van pagar 2.000 dòlars i els van prometre aquesta quantitat al mes mentre fossin a Ucraïna.

14 funerals

Notícies relacionades

No se sap amb exactitud quants txetxens van arribar al Donbass, però sí que, des del mes de maig fins ara, a Txetxènia s'han portat a terme 14 funerals de «voluntaris» que van lluitar a Ucraïna. El bàndol contrari txetxè a l'exili s'ha mobilitzat per anar a lluitar al costat de les forces de Kíev. Alguns han anat a Ucraïna pel seu compte i s'han allistat en batallons formats del Ministeri de Defensa d'Ucraïna. D'altres s'han allistat a la Guàrdia Nacional.

Isa Munaev, txetxè que resideix a Dinamarca, va començar al març a crear les bases del Batalló Internacional Djokhar Dudàiev (en honor del primer president de la Txetxènia independent). En una conversa amb Munaev, aquest va explicar que l'objectiu del seu batalló és «lluitar contra l'imperialisme rus». «Vaig perdre la meva família a mans dels ocupants russos. Vaig lluitar contra ells 12 anys. Ara tornaré a enfrontar-me a ells», va declarar Munaev. *Marta Ter és responsable de la campanya Txetxènia, trenquem el silenci.