El desafiament islamista

El califat posa a la venda dones yazidites

L'Estat Islàmic subhasta desenes de noies entre els seus combatents

Les tropes kurdes prenen als gihadistes pous de cru a prop de Mossul

2
Es llegeix en minuts
ANDRÉS MOURENZA
ISTANBUL

En un gest més de barbàrie, l'Estat Islàmic (EI) ha venut entre els seus combatents desenes de dones capturades com a «botí de guerra» als pobles conquistats durant les últimes setmanes a l'Iraq. Després de l'ofensiva de principis de mes en què l'EI va capturar la població iraquiana de Sinjar i els seus voltants, una zona on es concentrava la minoria religiosa yazidita, els refugiats que van aconseguir fugir dels gihadistes van assegurar que centenars de dones havien estat segrestades per l'Estat Islàmic.

Ahir, l'Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH), una organització amb amplis contactes sobre el terreny, va denunciar que d'un grup d'unes 300 dones capturades a la regió de Sinjar, fronterera amb Síria, «almenys 27 han estat venudes» a membres de l'EI a les ciutats d'Alep, Raqqa i Hassaka, totes elles poblacions sirianes on aquest grup extremista manté una forta presència. «Cada dona ha estat venuda per una suma de 1.000 dòlars després d'haver estat convertida a l'islam», afirma l'OSDH, que critica «la venda de dones, tractades com si fossin béns materials».

AL MERCAT DE MOSSUL / Diverses fonts iraquianes ja havien assegurat anteriorment que altres dones capturades havien estat posades a la venda al mercat de Mossul, a preus que rondaven els 500 dòlars. A més a més, diversos supervivents de les matances perpetrades pels islamistes als pobles yazidites van explicarque l'EI divideix les dones en grups segons les edats per després portar-les a diversos llocs de captiveri.

Per un altre costat, l'EI va publicar ahir un vídeo en què mostra la decapitació d'un soldat libanès d'un grup de 19 efectius segrestats a principis de mes a prop de la frontera sirianolibanesa. Els gihadistes amenacen de matar els altres soldats en cas que no s'alliberi un comandant islamista empresonat al Líban. Divendres passat també van decapitar un combatent kurd en represàlia per la col·laboració entre els Estats Units i el Govern Regional Kurd de l'Iraq contra l'EI.

Els peixmergues kurds, de fet, van infligir ahir un sever cop als gihadistes després de reconquistar els pous petrolífers d'Ain Zala i almenys part de la localitat de Zumar, 80 quilòmetres al nord-oest de Mossul, el bastió de l'EI a l'Iraq. L'aviació iraquiana també va assegurar haver bombardejat el quarter general de l'EI a Tikrit, ciutat que Bagdad intenta recuperar sense èxit des de la setmana passada, i haver destruït 12 vehicles dels gihadistes.

Notícies relacionades

A més a més, després de dies de preparació ahir es va iniciar l'ofensiva per alliberar Amirli, ciutat de la minoria turcmana xiïta que resisteix el setge de l'EI des de fa dos mesos i mig.

DES DEL NORD I EL SUD / L'Exèrcit iraquià va atacar des del sud les hosts del califat, mentre que les milícies xiïtes i peixmergues ho van fer des del nord. Fonts de l'interior de la ciutat van explicar aquesta setmana a aquest diari que la situació és lamentable donada la falta d'aigua, menjar i medicines per als civils, cosa que fa témer un tràgic final similar al dels habitants de la població de Sinjar.