El Papa afirma a Seül que «el món està cansat de guerres»

Pyongyang llança al mar tres míssils i Francesc fa una crida a la reconciliació coreana

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS
PEQUÍN

El papa Francesc va demanar ahir als governs de totes dues Corees que abandonin les seves polítiques de confrontació «inútils» i va parlar d'un «món cansat de guerres». El discurs va arribar a una audiència receptiva, amb diverses generacions que només han conegut l'estat de guerra. L'armistici que va posar fi al conflicte armat el 1953 mai s'ha traduït en un tractat de pau i la península persisteix com un fòssil de la guerra freda, alternant rares distensions amb períodes de susceptibilitat extrema.

El conflicte coreà va centrar el discurs del Papa en la seva primera visita a l'Àsia en 25 anys i una de les missions diplomàtiques més complicades que afrontarà. Pyongyang va contestar el Pontífex amb el llançament de cinc míssils. El religiós, en el seu primer discurs en anglès des que va accedir al càrrec, va demanar que el diàleg i la comprensió substitueixin «les recriminacions mútues, les crítiques inútils i les mostres de força».

GRAN CICATRIU /«La recerca de la pau a Corea és una causa molt pròxima als nostres cors perquè afecta l'estabilitat de tota la zona. Dediquem aquests dies a la pau, resant per la pau i aprofundint en la nostra voluntat d'obtenir-la», va dir després de reunir-se amb la presidenta sud-coreana, Park Geun-hye. Park va mostrar la seva esperança que la visita papal ajudi a solucionar les diferències. «La divisió suposa una gran cicatriu per a tots els coreans», va afegir.

El papa Francesc arriba a Seül per a la seva visita de cinc dies en un context regional complicat, amb les maniobres militars anuals conjuntes entre Corea del Sud i els EUA que fan enfadar sense remei  Pyongyang.

Notícies relacionades

Corea del Nord va llançar ahir cinc míssils de curt abast, segons el Ministeri de Defensa sud-coreà, que se sumen als disparats durant les setmanes prèvies. Els tres primers van ser llançats pocs minuts abans que el Papa aterrés a Seül, mentre que els dos últims es van disparar ja amb el religiós a terra. Els projectils, d'un abast d'uns 220 quilòmetres, van caure al mar.

És habitual que Corea del Nord busqui la seva quota de protagonisme amb llançaments de míssils cada vegada que una alta personalitat visita Corea del Sud. Pyongyang ha rebutjat la invitació de l'església sud-coreana perquè els membres de la seva associació catòlica estatal participessin en la missa de dilluns. La raó esgrimida són les maniobres militars. Tot i que la Constitució nord-coreana reconeix la llibertat religiosa, tant activistes fugits com els EUA han denunciat que qualsevol culte que no vagi dirigit als seus líders està severament reprimit. La possessió d'una Bíblia porta al gulag, segons els dissidents.