GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Les quatre claus de l'avanç gihadista a l'Iraq

L'armament d'origen nord-americà, l'experiència a Síria, els conflictes sectaris i la debilitat de l'enemic, determinants

Combatents de l’Estat Islàmic, en una imatge difosa per una web islamista en què apareix difuminada la cara d’un dels caps del grup.

Combatents de l’Estat Islàmic, en una imatge difosa per una web islamista en què apareix difuminada la cara d’un dels caps del grup. / AFP

2
Es llegeix en minuts

1. Pocs combatents però ben armats

Els experts calculen que l’Estat Islàmic està format per diversos milers de gihadistes, un nombre que en realitat es considera reduït si es té en compte la gran extensió de territori que ha conquistat fins ara i, sobretot, la rapidesa amb què està aconseguint avançar. Una de les explicacions està en el material militar que ha anat confiscant a l’enemic en la seva gran ofensiva, la gran majoria fabricat als Estats Units, com ara carros de combat, míssils i altra classe d’armament pesant. Gran part d’aquest material militar ha caigut en mans dels extremistes després que les tropes iraquianes l’hagin abandonat en la seva retirada.

2. Síria com a territori d'aprenentatge

Malgrat que el grup està en actiu des del 2004 –que és quan es va constituir, però amb un altre nom– és ara, gràcies a la seva implicació en el conflicte de Síria, quan els seus combatents han adquirit un alt grau de preparació en el combat. Els experts sostenen que la guerra que té lloc a Síria des de començament del 2011 ofereix als gihadistes entrenament i un aprenentatge militar continu. A més a més, els extremistes que lluiten actualment a l’Iraq «utilitzen tàctiques de combat no habituals entre les tropes iraquianes», assegura Anthony Cordesman, expert del Centre per als Estudis Estratègics i Internacionals de Washington.

3. Zona poc poblada i amb poca resistència

Notícies relacionades

Els gihadistes busquen fer-se forts en territoris que dominen els sunnites, comunitat minoritària a l’Iraq enfront de la dominant xiïta, de la qual forma part el Govern del primer ministre, Nuri al-Maliki, i majoritàriament l’Exèrcit iraquià. En aquest extens territori del nord de l’Iraq (els xiïtes ocupen principalment el centre i el sud del país), als combatents de l’Estat Islàmic els és molt més fàcil trobar-hi aliats i això els permet moure’s amb més facilitat. "L’Estat Islàmic ha aconseguit grans avanços els últims dies, però el territori conquistat està poc poblat i en el seu avanç ha trobat poca resistència", afirma l’expert John Drake.

4. Un enemic feble militarment

L’Exèrcit iraquià ha donat mostres de ser incapaç d’enfrontar-se amb èxit als gihadistes, tot i ser militarment més fort. Els únics que semblen capaços de plantar-los cara, però amb moltes dificultats, són els peixmergues, les forces kurdes iraquianes, bregades en el passat en la seva llarga lluita contra Saddam Hussein. Els gihadistes també utilitzen com a arma de guerra la seva reputació d’extrema brutalitat, que s’encarreguen d’alimentar i difondre a través d’internet i les xarxes socials. La crueltat amb què actuen els gihadistes fa que els civils de les localitats que assetgen abandonin les cases i fugin a altres zones.

Temes:

Iraq