Anar al contingut

SALIH MUSLIM

«Turquia utilitza l'Estat Islàmic contra els kurds»

ANTONIO BAQUERO
BARCELONA

Salih Muslim (Ayn Al-Arab, 1951) és el líder del Partit de la Unió Democràtica, la formació que lidera la regió kurda de Síria, que funciona de forma autònoma després d'haver expulsat les forces del règim de Baixar al-Assad. De gira per Europa, avui compareix davant el Parlament de Catalunya per explicar la situació del seu poble.

-¿Quina és la situació actual a la zona kurda de Síria?

-Estem en guerra amb l'Estat Islàmic. En aquest moment, estem rebent atacs salvatges dels seus terroristes. Assassinen la gent, segresten i violen les dones. Ara combatem contra ells a la ciutat de Hassake. No només ataquen els kurds. També ataquen els cristians.

-¿Segueixen en guerra amb el règim de Baixar al-Assad?

-No. Essencialment perquè el règim va marxar de les zones kurdes.

-¿Veu viable l'Estat Islàmic?

-Ells han anunciat un califat. Però, ¿com ha de funcionar un sistema de fa 1.500 anys?. En realitat, l'EI és un instrument que ha estat creat per les potències que volen reordenar el Pròxim Orient. El problema és que ara han perdut el control d'aquest monstre.

-¿Quines potències l'han creat?

-Qatar, Aràbia Saudita i Turquia. Busquen crear el caos al Pròxim Orient. Això sí que tindrà efectes negatius per a tot el món, especialment per a la Unió Europea.

-¿Com?

-Nosaltres tenim a les nostres presons gihadistes anglesos, danesos, alemanys. Quan els deixem anar tornaran als seus països i portaran l'Estat Islàmic amb ells a Europa, on ja estan organitzats.

-Cada vegada hi ha més veus que acusen Turquia de donar suport o, almenys, de deixar fer, a l'Estat Islàmic.

-Turquia ha volgut utilitzar l'EI. El Govern turc és víctima de la kurdofòbia i utilitza els gihadistes de l'Estat Islàmic contra els kurds. Fins i tot la premsa turca acusa el seu Govern de deixar passar els gihadistes i de facilitar suport logístic. Però quan fem reunions oficials amb el Govern turc, aquests neguen recolzar l'EI.

-¿Tenen proves del suport turc als gihadistes de l'EI?

-Hem trobat evidències de gihadistes que hem detingut que havien passat per Turquia. Alguns detinguts a Mossul han assegurat que han rebut entrenament a Turquia. Fins i tot han assegurat que en l'entrenament hi havien participat membres de l'OTAN.

-Hi ha informacions que apunten que l'Estat Islàmic ha accedit a un gran arsenal militar a l'Iraq i que l'usa a Síria.

-És cert. Tots els atacs que estem patint de l'Estat Islàmic  els porta a terme amb armament iraquià. Els hem arribat a prendre vehicles Hummer, que són jeeps militars nord-americans que estaven en mans de l'Exèrcit iraquià.

-¿Funciona el Kurdistan sirià al marge de la resta del país?

-Al Kurdistan sirià, els kurds, juntament amb els cristians assiris, hem creat un sistema que anomenem Autonomia Democràtica. També ens protegim contra els atacs de l'Estat Islàmic.

-L'Iraq i Síria estan sumits en el caos ¿Ha arribat el moment que els kurds declarin un Estat?

-És cert que fins ara, per als règims de Síria i l'Iraq els kurds no existien. No ens reconeixien. Però ara, els kurds de Síria hem estat capaços de resistir i d'organitzar-nos enmig d'aquell caos. Nosaltres no volem seguir sota aquell model vell d'Estat nació. El sistema centralitzat està mort. S'ha de crear un nou sistema, basat en una federació. Nosaltres volem ser part de Síria, però part d'una Síria democràtica. Hi ha d'haver igualtat entre els pobles.

-¿És factible una unió dels kurds de Síria amb els kurds de l'Iraq?

-Tenim bona relació amb ells, però és cert que hi ha petits problemes entre partits kurds. Malgrat que no sabem què pot portar el futur, la situació entre kurds d'un país i l'altre és diferent.

-¿Per què estan protegint els cristians a Síria i a Iraq?

-Els cristians viuen a Mesopotàmia des de fa més de 1.000 anys. Igual que els kurds. Per això ens reconeixem mútuament. Els cristians estan patint ara una injustícia i intentem ajudar-los. A Síria i l'Iraq no només hi ha petroli. Hi ha pobles que estan sent destruïts. S'ha d'aturar aquesta massacre.

0 Comentaris
cargando