Cronologia de les últimes catàstrofes aèries

En l'última setmana s'han estavellat tres avions, amb almenys 368 morts al mes de juliol

1
Es llegeix en minuts
CLAUDIA FRONTINO / Barcelona

Dijous, dia 17, un avió de Malaysia Airlines que va ser abatut a l'est d'UcraïnaUcraïna va deixar gairebé 300 víctimes mortals i va avivar la tensió entre les forces governamentals d'Ucraïna i els rebels prorussos. 

Dimecres, un aparell de TransAsia AirwaysTransAsia Airways va deixar almenys 47 morts després de fer un aterratge d'emergència a Taiwan. Es desconeixen més detalls de l'accident, que es produeix després que el tifó 'Matmo' castigués l'illa amb vents de fins a 100 quilòmetres per hora i amb pluges torrencials.

Aquest dijous ha estat un avió de Swiftair Swiftair el que s'ha estavellat --segons confirmen fonts algerianes--. L'aparell feia el trajecte entre Burkina Faso i Algèria. Hi viatjaven 112 passatgers i 6 tripulants. L'avió ha perdut el contacte amb l'aviació civil algeriana 50 minuts després d'enlairar-se. Els 6 tripulants són de nacionalitat espanyola: hi ha dos mallorquins, tres madrilenys i un basc. 

En una setmana, tres avions. I encara no s'han aclarit les causes de la desaparició de l'avió de Malaysia Airlines que va sortir de Kuala Lumpur amb destí a Pequín el mes de març passat. Segueix sense saber-se què va passar amb el vol MH-3700.

Altres avions sinistrats

Malgrat la freqüència amb què s'han conegut notícies d'avions sinistrats aquest mes de juliol, en els últims anys ha estat en ocasions puntuals --encara que dramàtiques--  que s'han registrat accidents del mateix calibre. 

12 novembre 2001: Moren els 255 ocupants d'un Airbus-300 d'American Airlines que es va estavellar al barri residencial de Rockaway a Nova York.

- 25 maig 2002: Un Boeing 747-200 de la companyia taiwanesa China Airlines cau al mar, després de sortir de Taipei. Moren 225 persones.

- 17 juliol 2007: Un Airbus A320 de l'aerolínia brasilera TAM surt de la pista a l'aterrar a l'aeroport de Congonhas, São Paulo, i xoca contra un edifici. La pitjor tragèdia aèria del Brasil va causar 199 morts i un desaparegut (187 ocupants de l'avió i 13 atropellats a terra).

Notícies relacionades

- 20 agost 2008: Un avió de Spanair que cobria la ruta Madrid-Gran Canària cau a l'aeroport de Barajas just després de l'enlairament. L'accident va deixar 162 passatgers morts, i 10 de tripulació.

- 1 juny 2009: Un Airbus A-330 d'Air France es precipita en aigües de l'Atlàntic quan volava de Rio de Janeiro a París, amb 228 persones. Segons l'anàlisi de les caixes negres, l'accident va ser degut a un error dels pilots, cosa que va exculpar el fabricant Airbus.