ALIANÇA ESTRATÈGICA

La Xina i Rússia firmen un històric acord de gas natural a Xangai

Després de gairebé una dècada de negociacions i davant Putin i Xi, Gazprom i la xinesa CNPC rubriquen el pacte

Pequín rebrà 38.000 milions de metres cúbics anuals de gas a partir del 2018 i durant 30 anys

Els presidents Vladímir Putin i Xi Jinping se saluden, aquest dimecres a Xangai.

Els presidents Vladímir Putin i Xi Jinping se saluden, aquest dimecres a Xangai. / AP / MIKHAÏL METZEL

1
Es llegeix en minuts

El consorci gasístic rus Gazprom i la Corporació Nacional de Petroli de la Xina (CNPC) han firmat aquest dimecres un històric acord per a l'exportació de gas natural a la potència asiàtica. La firma es produeix durant la visita del president Vladímir Putin a Xangai, segons ha informat l'agència oficial Xinhua.

Després de gairebé una dècada de negociacions, l'acord ha estat rubricat per Gazprom i la CNPC en una cerimònia en presència de Putin i del seu homòleg xinès, Xi Jinping.

En virtut de l'acord, Gazprom subministrarà 38.000 milions de metres cúbics de gas natural anualment a la segona economia mundial a partir del 2018 i en els següents 30 anys. L'any passat, la Xina va consumir uns 170.000 milions de metres cúbics de gas natural, procedent, sobretot, de l'Àsia Central.

Per 400.000 milions de dòlars

De moment no ha transcendit el preu de venda, una de les principals causes de la demora d'unes negociacions que van començar fa gairebé deu anys, encara que s'estima que oscil·la al voltant dels 400.000 milions de dòlars.

Segons els experts, Gazprom buscava obtenir un preu de 400 dòlars per 1.000 metres cúbics de gas, amb els seus contractes a la Unió Europea (UE) com a punt de referència, mentre que la Xina oferia entre 350 i 360 dòlars per aquesta quantitat, basant-se en les seves importacions de l'Àsia Central.

D'acord amb un memoràndum que van firmar Pequín i Moscou el març del 2013, Rússia subministrarà gas siberià a la Xina a través del gasoducte oriental 'La Força de Sibèria', és a dir, la mateixa ruta geogràfica per on Moscou ja exporta petroli al cinturó industrial del nord-est del país veí.

Aval de Putin i Xi

Pequín va rebutjar el pla anterior d'importar gas a través de la regió nord-oriental de Xinjiang, ja que, en aquest cas, Gazprom li exigia preus europeus.

Notícies relacionades

Rússia acumula molt retard en aquest terreny en relació amb les repúbliques centreasiàtiques de Kazakhstan, Uzbekistan i Turkmenistan, que fa uns quants anys que subministren l'hidrocarbur a la potència asiàtica.

Xi i Putin van advocar ahir, després de la reunió que van mantenir a Xangai, per una "completa associació de cooperació energètica". El contracte enforteix Rússia al diversificar les seves exportacions cap al seu veí asiàtic quan s'enfronta a sancions econòmiques per part dels EUA i Europa per la seva actuació en la crisi ucraïnesa, a la vegada que proveeix copiosament la Xina, el principal consumidor energètic mundial.