GEST DE L'EXÈRCIT DELS EUA

El Pentàgon accepta traslladar a una presó civil la soldat Manning

El militar responsable de les filtracions de Wikileaks podrà rebre tractament hormonal com reclamava

A l’esquerra, el soldat Bradley Manning, i a la dreta, la seva nova imatge com a Chelsea.

A l’esquerra, el soldat Bradley Manning, i a la dreta, la seva nova imatge com a Chelsea. / AP

1
Es llegeix en minuts

En un gest sense precedents, el Pentàgon ha acceptat traslladar la soldat Chelsea Manning (abans Bradley Manning), de la presó militar on compleix condemna per les filtracions de Wikileaks a una presó civil perquè pugui rebre tractament hormonal per completar el seu canvi de sexe tal com ella havia sol·licitat, segons han avançat fonts del Departament de Defensa dels EUA.

Notícies relacionades

Manning, que va ser condemnat l'agost passat a 35 anys de presó per haver filtrat més de 700.000 documents classificats a la web 'Wikileaks' de Julian Assange, ha estat el primer transsexual de l'Exèrcit dels EUA a reclamar el tractament hormonal per viure com una dona i ha posat en una situació delicada el Departament de Defensa, que ha hagut de buscar una via per donar tractament a un soldat --Manning ho seguirà sent mentre compleixi condemna-- sense violar les polítiques militars vigents. La llei no permet als transsexuals servir a l'Exèrcit nord-americà i Defensa no contempla el tractament hormonal.

Dos oficials del Pentàgon han apuntat amb la condició d'anonimat que mantenir Manning a la presó militar sense poder donar-li el tractament que requereix era un càstig cruel, i han assegurat que Defensa ja està discutint amb Presons com es farà el trasllat. El portaveu del Pentàgon, John Kirby, no ha volgut confirmar aquest aspecte, i ha apuntat que "no hi ha cap decisió presa", encara que ha afirmat que "qualsevol decisió tindrà en compte les necessitats mèdiques del soldat i l'obligació de mantenir-lo a la presó".