SENTÈNCIA JUDICIAL ALS ESTATS UNITS

Bradley ja és Chelsea

Un jutge de Kansas avala el canvi de nom sol·licitat pel militar responsable de les filtracions a Wikileaks

La soldat Manning reclama ara a l'Exèrcit tractament hormonal

Identitat trastornada 8 Manning, de dona, i uniformat.

Identitat trastornada 8 Manning, de dona, i uniformat. /

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA
WASHINGTON

Amb les seves filtracions a Wikileaks, Bradley Manning es va convertir en un heroi per als defensors de la transparència i els drets humans. I amb l'aquiescència pública dels seus conflictes identitaris i la seva decisió de canviar-se el nom, ha entrat a formar part del panteó dels transsexuals. Bradley Manning és ja oficialment Chelsea Elisabeth Manning, després que un jutge de Kansas acceptés la seva sol·licitud per canviar-se el nom. La resolució obligarà l'Exèrcit a canviar als seus registres el nom de la soldat. Però fins aquí arriben els efectes pràctics, perquè Manning seguirà complint condemna en una presó militar només per a homes i esperant un tractament hormonal per donar forma al seu nou gènere.

Manning va ser condemnada a 35 anys de presó el mes d'agost passat per filtrar a Wikileaks més de 700.000 documents classificats que van posar al descobert els secrets militars i diplomàtics dels EUA. «Avui és un dia emocionant», ha dit l'antiga analista d'intel·ligència, que va sostreure els documents mentre servia a l'Iraq. «He estat treballant per a aquest canvi durant mesos, i esperant durant anys», ha afegit en un comunicat emès des de la presó militar de Fort Leavenworth (Kansas), on compleix condemna.

Disfòria de gènere

Notícies relacionades

Un dels psiquiatres militars que van testificar durant el seu judici va confirmar que Manning patia disfòria de gènere, un trastorn de la identitat sexual. Els seus advocats van utilitzar aquest element com un dels arguments centrals, argüint que l'hostilitat regnant a l'Exèrcit cap a l'homosexualitat va contribuir a exacerbar la inestabilitat mental i emocional mostrada per Manning durant el seu servei a l'Iraq i, per tant, se li hauria d'haver impedit l'accés a material classificat.

Un dia després de perdre el judici i saber que l'Exèrcit no tenia intenció de concedir-li el tractament hormonal, Manning va optar per fer pública la seva identitat. «Ara que entro en una nova fase de la meva vida, vull que tothom conegui el verdader jo», va dir a l'agost. «Sóc Chelsea Manning, una dona. Així em sento i així m'he sentit des de la infantesa. Vull començar al més aviat possible un tractament hormonal», va afegir. Ha convertit la seva reivindicació en un fet més gran. «Si aconsegueixo accedir al tractament transsexual, no només aconseguiré una cosa que fa molt de temps que estic esperant, sinó que a molta gent se li obrirà la porta per reclamar el dret, dins i fora de l'Exèrcit, a viure vides més obertes i més plenes», va dir ahir.