VIOLÈNCIA A UCRAÏNA

Moren set militars de Kíev a l'est

L'atac dels insurgents es va produir en una emboscada a Kramatorsk

2
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO
DONETSK

L'ultimàtum llançat dilluns pels separatistes de Donetsk a l'Exèrcit ucraïnès feia presagiar més violència a l'est d'Ucraïna. Ahir mateix, set militars de Kíev van morir i vuit més van resultar ferits en combats a la rodalia de la ciutat de Kramatorsk, que es troba en mans dels insurgents prorussos des de fa unes quantes setmanes. La xifra, que va ser donada a conèixer pel ministeri de Defensa ucraïnès, no va ser desmentida pels separatistes, com ha passat en altres ocasions.

Les dues parts, no obstant, sí que van discrepar en la reconstrucció dels fets. Segons el Govern de Kíev, el detonant de l'enfrontament va ser una emboscada dels insurgents contra les Forces Armades ucraïneses que es troben desplegades a la zona. Mentre que, d'acord amb els rebels prorussos, el xoc es va produir després que els soldats ucraïnesos van intentar entrar amb blindats a la ciutat.

PUNTS DE CONTROL / La notícia no és, lamentablement, cap sorpresa. Segons va poder constatar aquesta periodista, que ahir va recórrer la ruta que va des de Donetsk fins a Slaviansk, passant per Kramatorsk, militars ucraïnesos custodien punts de control que estan molt a prop dels de les milícies prorusses. Als suburbis de Slaviansk, dos d'aquests checkpoint rivals es troben a poc més de 500 metres l'un de l'altre.  Els insurgents, a més a més, compten amb el suport d'una part rellevant de la població civil, que veu els soldats ucraïnesos com un exèrcit hostil i participa activament en la rebel·lió, cosa que suscita frustració en les tropes de Kíev.

No en va, a l'adreçar-se a la premsa, una de les frases que més repeteixen els prorussos és: «Digueu la veritat. Aquí ningú vol els feixistes de Kíev». Des d'allà, el president ucraïnès, Aleksandr Turtxínov, va ordenar ahir la posada en marxa d'una investigació contra el Partit Comunista després que el cap d'aquesta formació va criticar l'operatiu militar a l'est ucraïnès.

Notícies relacionades

Malgrat això, cap dels dos bàndols sembla, almenys de moment, capaç d'assumir el control complet de la zona. Per la seva part, una facció dels milicians de baix rang assegura que no abandonaran les armes fins que ho faci l'Exèrcit ucraïnès.

Un altre problema és que, en el transcurs dels últims dies, diversos testimonis han relatat que a la zona hi ha grups de milicians no oficials, que van vestits amb uniformes sense insígnies i que se sospita que són proucraïnesos.