Nigèria investigarà si l'Exèrcit va ignorar alertes sobre el segrest de nenes

Amnistia Internacional denuncia que hi va haver diversos avisos de l'atac de Boko Haram

Un home mostra una pancarta de protesta pel segrest de les joves nigerianes durant una manifestació a Lagos.

Un home mostra una pancarta de protesta pel segrest de les joves nigerianes durant una manifestació a Lagos. / REUTERS / AKINTUNDE AKINLEYE

2
Es llegeix en minuts
EFE / Lagos

El Govern de Nigèria ha anunciat avui que investigarà si l'Exèrcit va ignorar diversos avisos sobre l'entrada del grup radical islàmic Boko Haram a la localitat de Chibok quatre hores abans que es produís el segrest de més de 200 nenes a la seva escola, tal com va assegurar un informe d'Amnistia Internacional.

"És inconcebible que els militars rebessin una informació sobre un atac imminent i no fessin res per aturar-ho. Ho investigarem", ha dit avui el ministre nigerià d'Informació, Labaran Maku, en una entrevista televisada.

Un informe publicat ahir, divendres, per Amnistia internacional (AI) va assegurar que les casernes de l'Exèrcit nigerià a Damboa, ciutat a uns 35 quilòmetres de Chibok, i a Maiduguri, a 130 quilòmetres, van rebre avisos entre les set de la tarda i les dues de la matinada (hora local) del 14 al 15 d'abril sobre l'amenaça del grup islamista.

No obstant, la impossibilitat de reunir tropes a causa dels escassos recursos i el temor a enfrontar-se a grups armats, sovint més ben equipats que ells, va desencoratjar l'Exèrcit, que va decidir no desplegar reforços a Chibok aquella nit, va assegurar AI.

L'Exèrcit ho nega

Per la seva part l'Exèrcit nigerià va negar aquestes acusacions i va qualificar l'informe d'AI de "molt lamentable" i "fals". "Per més que els militars nigerians apreciem l'interès internacional i la mostra de solidaritat amb el país en aquests moments, les mentides no es poden utilitzar com un mitjà per avaluar la situació", va dir el portaveu militar, Chris Olukolade.

Segons va explicar Olukolade, les patrulles locals van donar l'avís sobre un atac que s'estava portant a terme a Chibok i van demanar reforços, però l'Exèrcit "no va rebre quatre hores abans advertències sobre aquests atacs".

Recerca internacional

Experts dels Estats Units i Regne Unit ja són a Nigèria per ajudar a buscar les més de 200 nenes segrestades des del 14 d'abril pel grup islamista. El líder del grup, Abu-Bakr Shekau, va amenaçar públicament de vendre les menors.

Boko Haram, que significa en llengües locals "l'educació no islàmica és pecat", lluita per imposar la "xaria" o llei islàmica a Nigèria, país de majoria musulmana al nord i predominantment cristiana al sud.

Notícies relacionades

Des que la Policia va acabar el 2009 amb el líder de Boko Haram, Mohammad Iussuf, els radicals mantenen una sagnant campanya que ha causat més de 3.000 morts.

Amb uns 170 milions d'habitants integrats en més de 200 grups tribals, Nigèria, el país més poblat d'Àfrica, pateix múltiples tensions per les seves profundes diferències polítiques, religioses i territorials.