COMMOCIÓ A L'ULSTER

Gerry Adams passa una segona nit detingut a Irlanda del Nord

El president del Sinn Féin nega qualsevol relació amb el segrest i assassinat d'una dona catòlica el 1972 per part de l'IRA

Helen McKendry, amb una foto de la seva mare, a la seva casa de Killyleagh, el 12 de gener del 2012. / PETER MORRISON (AP)

Helen McKendry, amb una foto de la seva mare, a la seva casa de Killyleagh, el 12 de gener del 2012.
Vista general de la fortificada comissaria d’Antrim.

/

1
Es llegeix en minuts

El president del Sinn Féin, Gerry Adams, ha passat una segona nit detingut a Antrim, al nord d'Irlanda del Nord, en relació amb l'assassinat d'una catòlica comès per l'inactiu Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) el 1972.

Adams, que ha negat qualsevol participació en el segrest i assassinat de Jean McConville, mare de 10 fills, tornarà a ser interrogat aquest divendres per agents de la policia nord-irlandesa.

L'arrest ha causat gran commoció a Irlanda del Nord, on els polítics republicans vinculen la detenció amb una maniobra política de cara als comicis europeus d'aquest mes.

No obstant, la família de McConville ha expressat la seva satisfacció per l'avanç en la investigació sobre l'assassinat.

Helen McKendry, una de les filles de McConville, ha dit a la cadena BBC que està disposada a donar noms de persones relacionades amb l'assassinat de la seva mare a mans de l'IRA, banda que al seu dia va acusar aquesta dona catòlica de ser informant de les forces de seguretat britàniques, una cosa que va resultar ser falsa.

Sense por

"Ja no li tinc por a l'IRA. Amb tranquil·litat puc donar noms a la Policia", ha dit McKendry, que ha assegurat que no tem per la seva vida després de tot el que ha passat en els últims 40 anys. "¿Què faran? ¿Venir i disparar-me? Bé, ells saben on visc", ha afirmat contundent la filla.

Segons els mitjans britànics, el primer ministre britànic, el conservador David Cameron, ha parlat amb el ministre principal d'Irlanda del Nord, Peter Robinson, sobre la detenció.

Innocència

Notícies relacionades

El president del Sinn Féin ha defensat la seva innocència respecte al "segrest, assassinat o enterrament de McConville".

McConville va ser una de les 17 persones --16 homes i una dona-- que l'IRA va segrestar, va assassinar i va enterrar en llocs secrets per col·laborar suposadament amb les forces de l'ordre durant el conflicte nord-irlandès.