CRÒNICA DES D'ATENES

Una 'start-up' política

La formació To Potami, fundada fa dos mesos sense polítics, es col·loca tercera als sondejos per a les europees

Els dirigents volen trencar amb el passat i amb el «vell sistema de partits»

El periodista Stavros Theodorakis (a la dreta), a la seu del partit.

El periodista Stavros Theodorakis (a la dreta), a la seu del partit. / ANDRÉS MOURENZA

2
Es llegeix en minuts
ANDRÉS MOURENZA
ATENES

Alguna cosa ha d'anar molt malament en la política grega perquè un partit fundat fa menys de dos mesos i sense ideologia ni propostes clares s'hagi colat com una de les principals forces polítiques de Grècia de cara a la batalla europea que se celebrarà el dia 25 de maig. Es tracta de To Potami (El Riu), al qual les enquestes atorguen al voltant de l'11% dels vots, que el situarien en tercer lloc, només per darrere de l'esquerrà Syriza (25%) i el conservador Nova Democràcia (24%).

A semblança del Moviment 5 Estrelles italià i del Partit X espanyol, El Riu és una formació en què cap dels seus membres ha estat anteriorment involucrat en la política partidista i que sorgeix com a crítica als «polítics professionals» i al «vell sistema de partits». Com el moviment de Beppe Grillo, el dirigeix un home que ha guanyat fama a través dels mitjans de comunicació i d'internet: el periodista Stavros Theodorakis. A diferència d'aquell, es tracta d'una formació proeuropea i a favor de l'euro.

«Veia tristesa en els ulls de la gent, fins i tot en els de la gent d'èxit. Aquesta gent creu que s'han de canviar les coses. I això és fàcil, sempre que hi hagi gent prou boja com nosaltres per fer-ho», ironitza Theodorakis, durant una entrevista amb EL PERIÓDICO, vestit de la seva habitual manera informal: dessuadora amb caputxa i texans. Com l'inusual nom del partit. «Els termes de la política tradicional, com demòcrates de nosequè o partit social de nosequemés, han perdut el seu significat. Volem trencar amb el passat en tots els sentits», explica el cap de campanya i candidat a eurodiputat, Nicholas Yatromanolakis.

Davant el previsible enfonsament del socialdemòcrata PASOK, els socialistes europeus estan fent la cort a To Potami perquè s'uneixi al seu grup polític al Parlament Europeu, tot i que encara no han decidit si s'integraran en aquesta bancada, en la del liberal ALDE o en la dels Verds. La seva ideologia és intencionadament ambigua: «Robarem una mica de l'esquerra i una mica dels liberals», afirma Theodoraki. El seu programa inclou poques propostes concretes, i quan se'ls pregunta per temes importants com per exemple els memoràndums que han sotmès Grècia durant els últims anys, la resposta és molt vaga: «La troica ha fet algunes coses malament i altres bé». Potser aquí resideixi la raó de l'èxit, perquè es presenten com a partit frontissa. «És evident que som un moviment fill de la crisi. Però hi ha forces destructives com (el partit nazi) Alba Daurada i forces constructives com nosaltres», opina Yatromanolakis.

Notícies relacionades

A la seu de To Potami, els voluntaris s'afanyen a fer campanya a les xarxes socials. Molts són joves d'aspecte 'hipster', gairebé tots de classe mitjana alta i bon nivell educatiu. Abunden les professions liberals (acadèmics, doctors, petits empresaris, periodistes...). «Gent molt capaç. Si fracassem en les eleccions tornarem a les nostres carreres», promet el jove cap de campanya: «Som una start-up política».

Aquest llenguatge agafat del món de l'empresa ens porta a una de les crítiques que se li fa: ser una maniobra dels grans empresaris i grups mediàtics per frenar el creixement de Syriza. Una cosa que a To Potami neguen: «Els mitjans no informen sobre nosaltres de manera positiva. I per descomptat que no han posat diners». De moment la donació més gran que han rebut, explica Yatromanolakis, és de 1.000 euros i, en total, se n'han recaptat uns 60.000: «En necessitem més. Les eleccions són un hobby molt car».