Disturbis greus a Rio de Janeiro a 51 dies del Mundial

La mort d'un jove ballarí en una operació policial desencadena protestes a Copacabana

Els veïns d’una favela s’enfronten a la policia per la mort d’un jove ballarí. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
EDU SOTOS / Rio de Janeiro

El Brasil, i en concret la ciutat de Rio de Janeiro, viu aquests dies immers en un ambient de completa inseguretat ciutadana. Quan falten dos mesos per a l'inici de la Copa del Món de futbol, la brutalitat exhibida en les contínues operacions policials a les faveles de la ciutat ha creat un clima de gran tensió entre els seus habitants i la policia.

Ahir a la nit, centenars de veïns de la favela de Pavao-Pavaozinho, situada a l'emblemàtic barri de Copacabana, van sortir als carrers a protestar per la mort violenta d'un jove de 26 anys a mans de membres de la Unitat de Policia Pacificadora (UPP), a l'haver estat, segons la versió oficial, confós amb un traficant de drogues quan es dirigia a visitar la seva filla de 4 anys resident a la favela.

El cos de la víctima, Douglas Rafael da Silva Pereira, conegut com a 'DG' i ballarí en un programa televisiu, va ser trobat al voltant de les sis de la tarda a l'interior d'una escola a la favela. Segons els testimonis presentava signes d'haver mort per les contusions rebudes, encara que l'informe policial declarava que es va produir els cops en una caiguda a l'intentar fugir dels agents. "Estava en posició de defensa, tot ple de cops i amb les marques de les botes a l'esquena. No tenia marques de trets", va declarar a la premsa local la mare del jove, Maria de Fátima da Silva.

Camp de batalla

Al capvespre, els voltants de la favela ja s'havien convertit en un autèntic camp de batalla. Explosions, columnes de fum i un intens tiroteig van ressonar en un dels barris més rics i principal destí turístic de la ciutat. Les tropes del Batalló de Xoc es van desplaçar fins al lloc per intentar contenir uns 300 veïns que, parapetats rere enormes barricades, van llançar objectes incendiaris i explosius casolans per evitar l'accés de la policia a la favela. Fins i tot el BOPE, la temuda tropa d'elit de la policia brasilera, s'hi va desplaçar en helicòpter, fet que va  augmentar el desconcert i el pànic entre els veïns.

En una mesura desesperada, es va arribar fins i tot a tallar l'electricitat als 5.000 veïns de la favela i tots els accessos al trànsit a la regió. Segons el diari brasiler 'O Globo', en la batalla fins i tot un menor de 12 anys, identificat com a Matheus, va ser abatut per un tret de la policia i va morir en el lloc, encara que no existeix confirmació oficial.

"Vam sentir diverses explosions, seguides d'un intens tiroteig. Després van arribar els helicòpters i van començar els incendis a la favela", declarava a EL PERIÓDICO la barcelonina Paula Muriel, que viu amb quatre catalans més en un pis a només 200 metres de l'entrada a la favela i epicentre de la protesta.

Notícies relacionades

Aquesta periodista, de 27 anys, reconeix que, arran de la intensitat de l'enfrontament, en alguns moments va arribar a témer per la seva seguretat. "A casa ens trobàvem segurs, però al baixar al carrer el primer que ens va dir la policia és que ens podria tocar una bala perduda. Aleshores em vaig adonar que la cosa era seriosa", relata Paula, que està sorpresa davant un incident tan violent en una de les zones nobles de la ciutat.

"El que més m'impacta és que aquest serà el barri on la majoria dels turistes s'allotjaran durant el Mundial. Els que ja fa un temps que vivim aquí sabem com pot ser Rio de Janeiro, però no m'esperava tantíssima violència en aquesta part de la ciutat", reconeix. El cert és que, 50 dies abans que comenci el torneig estrella de la FIFA, la situació a la ciutat que albergarà la gran final al Maracaná, prevista el dia 13 de juliol, és cada dia més tensa.