fi d'un segrest

Alliberats quatre periodistes francesos després de 10 mesos de captiveri a Síria

Una trentena de reporters encara estan segrestats al país

Primeres imatges dels quatre periodistes francesos alliberats després de 10 mesos de segrest a Síria. / REUTERS / VÍDEO: FRANCE 2

2
Es llegeix en minuts
EFE / Síria

L'alliberament aquest dissabte dels periodistes francesos Edouard Elias, Didier François, Nicolas Hénin i Pierre Torres, retinguts des de juny del 2013 a Síria, ha posat fi a 10 mesos de captiveri en què cap grup ha reivindicat el seu segrest.

François, periodista de 53 anys de l'emissora Europe 1, i Eliasfotògraf de 23, van ser segrestats el 6 de juny del 2013 per quatre homes quan estaven en una zona que, teòricament, estava sota control dels opositors al règim de Baixar al-Assad.

Dues setmanes més tard van ser segrestats també Hénin, de 37, que treballava en un reportatge per al setmanari 'Le Point' i per a la cadena de televisió Arte, i Torres, de 29, que es disposava a cobrir les eleccions organitzades pel municipi de Raqqa, al centre nord del país. La captura d'aquests dos últims no es va donar a conèixer fins a l'octubre, i un mes més tard les autoritats franceses van fer saber que tenien proves que tots quatre estaven vius.

L'alliberament

La premsa turca ha anunciat aquest dissabte que els quatre segrestats havien estat abandonats a la matinada pels seus captors, presumiblement membres de l'organització gihadista Estat Islàmic d'Iraq i el Llevant (ISIL), a prop d'un lloc militar del municipi turc d'Akçakale, a la província del sud de Sanliurfa. Segons el diari 'Hürriyet', els reporters portaven els ulls embenats i les mans lligades, i han estat descoberts per soldats turcs, que en un primer moment els han confós amb contrabandistes. A la sortida de l'hospital on han estat conduïts posteriorment, se'ls ha pogut veure més prims però en aparent bon estat de salut, així com somrients.

"Estem molt feliços d'estar lliures, i donem les gràcies a les autoritats turques perquè realment ens han ajudat. Està molt bé tornar a veure el cel, ser capaç de caminar, de parlar lliurement", ha dit François a la televisió turca. El director d'Europe 1, Fabien Namias, ha explicat que, encara que durant el captiveri no s'han difós de manera pública vídeos dels ostatges ni tampoc han arribat reivindicacions, les autoritats sí que rebien proves de vida "cada sis o set setmanes".

Els periodistes arribaran aquest diumenge a l'aeroport militar de Villacoublay, als afores de París, on seran rebuts pel president, François Hollande, i per Laurent Fabius, ministre d'Exteriors. Si es compleix el protocol habitual, els quatre passaran, així que aterrin, una revisió mèdica i psicològic, i mantindran successives trobades amb la Direcció General de la Seguretat Exterior, per recollir dades sobre els autors del segrest.

Alleujament després de mesos de segrest

Hollande ha confirmat l'alliberament en un comunicat difós per l'Elisi, en què ha expressat el seu "immens alleujament" i ha subratllat el seu "profund compromís amb la llibertat de premsa, que imposa el respecte indispensable de la seguretat i de la integritat dels periodistes". Per la seva part, Fabius ha afirmat en un comunicat que l'alliberament dels quatre periodistes és el resultat "d'un treball llarg, difícil, precís" i "necessàriament discret".

Davant l'alliberament dels periodistes, el president d'Europe 1, Denis Olivennes, reflexionava sobre el segrest i afirmava que "l'únic que queda clar és que això no ens impedirà anar a reflectir la violència al món. Cap intimidació evitarà que fem el nostre treball".

Notícies relacionades

Reporters Sense Fronteres, oenagé segons la qual encara queden a Síria al voltant d'una desena de periodistes estrangers i prop d'una vintena d'informadors locals segrestats o desapareguts, també ha manifestat el seu alleujament.

Marginedas, Espinosa i García Vilanova

La notícia sobre els periodistes francesos es produeix setmanes després que fossin alliberats els reporters Marc Marginedas, enviat especial d'EL PERIÓDICO a la guerra de Síria, el 2 de març, i els també espanyols Javier Espinosa Ricard García Vilanova, el 29 de març.