SESSIÓ SOLEMNE AL KREMLIN

Putin proclama que Crimea "sempre ha sigut i serà part de Rússia"

El president rus anuncia davant de diputats i senadors la decisió d'integrar la península ucraïnesa a la Federació Russa

El president rus fa un discurs davant els parlamentaris per la unió de Crimea al seu país. / periodico

2
Es llegeix en minuts

El president rus, Vladímir Putin, ha afirmat aquest dimarts que "Crimea sempre ha sigut i seguirà sent" part de Rússia, a l'intervenir davant del ple del Parlament rus, reunit al Kremlin, per anunciar la seva decisió sobre la integració de la península a la Federació Russa.

Putin ha estat rebut amb una enorme ovació pels diputats i senadors a la Sala Sant Jordi del Kremlin, on també hi ha els líders de l'autonomia ucraïnesa rebel que va aprovar incorporar-se a Rússia en un referèndum diumenge. La solemne sessió ha tingut el mateix format amb què una vegada a l'any el president rus presenta el seu informe sobre l'estat de la nació.

El mandatari ha assegurat que avui es decideix "una qüestió de vital importància" per a Rússia, després de qualificar d'"històrica" la consulta celebrada el 16 de març a Crimea i que ha donat un 97% de vots a favor de la unió amb Rússia. Putin s'ha recolzat en aquests resultats, així com en la història de Crimea, per argumentar la seva intervenció, i s'ha referit als valors comuns que comparteix la península amb Rússia.

"A Crimea hi ha les tombes dels soldats russos, i la ciutat de Sebastópol és la pàtria de la Flota del mar Negre", ha assenyalat, enmig d'estrepitosos aplaudiments dels diputats, molts d'ells amb la cinta patriòtica de sant Jordi enganxada a la solapa. Putin també ha incidit en la posició del Kremlin, que considera il·legítim l'actual poder a Ucraïna, i ha afegit que molts òrgans estatals ucraïnesos estan ara en mans de radicals.

Tractat d'incorporació

Anteriorment, Putin ja havia donat el vistiplau a l'esborrany d'un tractat per a la incorporació de Crimea a la Federació Rússia, en una resolució publicada avui al portal oficial rus d'informació jurídica.

El document, amb data de dilluns, aprova "el projecte del Tractat entre la Federació Russa i la República de Crimea sobre la incorporació de la República de Crimea a la Federació Russa".

"S'ha de considerar convenient la firma del tractat contemplat en la present resolució al més alt nivell", sentencia la resolució del cap del Kremlin.

Estat sobirà i independent

Notícies relacionades

Putin va reconèixer ahir per decret la república autònoma ucraïnesa de Crimea com un Estat sobirà i independent. "Tenint en compte l'expressió de la voluntat dels pobles de Crimea en el referèndum celebrat el 16 de març del 2014, [decret] reconèixer la República de Crimea, en la qual la ciutat de Sebastópol té un estatus especial, com un Estat sobirà i independent. Aquest decret entra en vigor avui", assenyalava el document.

El Parlament de Crimea va aprovar aquest dilluns una resolució per la qual es va declarar independent d'Ucraïna i va demanar oficialment la incorporació de la península a Rússia després que el 96,77 % de la població recolzés diumenge en referèndum la reunificació amb el país al qual va pertànyer fins al 1954.

Temes:

Ucraïna