Obama assegura que les "provocacions" russes només li portaran a més aïllament

Washington sanciona set polítics russos i quatre d'ucraïnesos per l'annexió de Crimea

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / Washington

Maniobrant a l'uníson amb les autoritats europees, els Estats Units ha respost aquest dilluns a l'annexió de Crimea amb noves sancions alts funcionaris russos ucraïnesos als quals responsabilitza de l'annexió o de posar en entredit la sobirania d'Ucraïna.

L'ordre executiva firmada pel president Barack Obama afecta el cercle més pròxim al president Vladímir Putin, concretament 11 personalitats polítiques els actius dels quals seran congelats i als quals es denegarà el visat d'entrada als EUA. La Casa Blanca ha assegurat que es tracta de les sancions més dures contra funcionaris russos des del final de la guerra freda.

Sancions contra 11 personalitats 

En una breu compareixença de premsa, Obama ha assegurat que aquestes mesures serviran per "augmentar els costos de Rússia i els responsables del que està passant a Ucraïna" hauran de pagar per les seves accions. Entre els polítics russos inclosos en la llista apareixen Valentina Matviyenko, la presidenta de la cambra alta del Parlament; els assessors presidencials Vladislav Surkov i Serguei Glazyev; o el viceprimer ministre rus Dimitri Rogozin, encarregat de la indústria militar.

A ells se sumen quatre ucraïnesos més. Des del defenestrat president Víktor Ianukóvitx, a l'autoproclamat primer ministre de Crimea, Serguei Aksionov, i el president del seu Parlament, Vladimir Konstantinov.

No reconeix el referèndum de Crimea

Obama ha reiterat que ni el seu país ni la comunitat internacional reconeixeran el referèndum celebrat a Crimea. "Com ja li vaig dir al president Putin, és una clara violació de la Constitució ucraïnesa i de la llei internacional i no serà reconegut per la comunitat internacional".

El mandatari nord-americà creu que encara hi ha marge per resoldre la crisi per la via diplomàtica, sempre que Rússia accepti aquarterar les seves tropes a Crimea, accepti la presència d'observadors internacionals en l'estratègica península i es sent a negociar amb el Govern interí de Kíev.

Notícies relacionades

Però també va assegurar que el seu país està disposat a adoptar noves mesures punitives si Moscou "continua interferint a Ucraïna". "Seguirem deixant-li clar a Rússia que si prossegueix amb les seves provocacions no aconseguirà augmentar el seu aïllament i veure reduït el seu estatus al món", ha afirmat Obama.

Preocupació dels països exsoviètics

El president de EUA també va anunciar que el seu vicepresident Joe Biden viatjarà aquesta nit a Europa per reunir-se amb les autoritats de Polònia, Lituània, Estònia i Letònia, els països de l'òrbita exsoviètica que més preocupació han expressat per l'actitud expansionista de Moscou. I ell mateix ho farà la setmana que ve. "El nostre missatge serà molt clar: com a aliats de l'OTAN tenim un compromís solemne per defensar la nostra seguretat conjuntament i estem disposats a mantenir-ho", ha declarat.

Temes:

Ucraïna