La UE i els EUA no accepten el resultat del referèndum de Crimea

Els ministres d'Exteriors europeus planegen aprovar aquest dilluns sancions contra personalitats russes

Ciutadans de Sebastopol voten aquest diumenge en el referèndum d’annexió a Rússia. / Andrew Lubimov (AP)

Ciutadans de Sebastopol voten aquest diumenge en el referèndum d’annexió a Rússia.
Ciutadans de Bakhtxissarai voten aquest diumenge en el referèndum d’annexió a Rússia.
Ciutadans de Bakhtxissarai voten aquest diumenge en el referèndum d’annexió a Rússia.

/

1
Es llegeix en minuts

La Unió Europea (UE) i els Estats Units han anunciat que no acceptaran el resultat del referèndum al fins ara territori ucraïnès de Crimea sobre la seva annexió a Rússia que se celebra aquest diumenge, perquè "és il·legal i il·legítim".

 

El referèndum "és contrari a la constitució d'Ucraïna i a les lleis internacionals", han subratllat el president de la UE, Herman van Rompuy, i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, en una declaració institucional. "La solució a la crisi d'Ucraïna s'ha de basar en la integritat territorial, la sobirania i la independència d'Ucraïna", han insistit els dos dirigents europeus.

 

Els EUA "no reconeixeran el resultat" del referèndum, perquè "és il·legal", ha advertit el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, en una conversa telefònica amb el ministre rus d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov. Kerry ha instat Lavrov a recolzar el procés de reforma constitucional d'Ucraïna, ja que és inclusiu i protegeix els drets de les minories", han precisat fonts oficials nord-americanes.

Notícies relacionades

 

Els ministres de Afers Estrangers de la UE es reuniran aquest dilluns a Brussel·les per aprovar el primer paquet de sancions contra personalitats russes i ucraïneses que estiguin contribuint a soscavar "la independència, la integritat territorial i la sobirania d'Ucraïna". Els ambaixadors dels Vint-i-vuit s'han reunit aquest diumenge per acabar de perfilar la llista de personalitats a les quals es vetarà l'entrada al territori de la UE i a les quals es congelaran els fons i els béns que estiguin al seu nom o que siguin controlats o gestionats per ells. Els ambaixadors estan treballant amb una llista d'un centenar de personalitats russes i almenys set ucraïnesos, segons fonts diplomàtiques, encara que alguns països defensaven una llista més curta. De moment, no figura a la llista de sancionats cap membre del Govern rus, ni cap empresa russa, segons fonts diplomàtiques.

Temes:

Ucraïna