COMPAREIXENÇA DES DE RÚSSIA

Ianukóvitx afirma que l'Exèrcit no obeirà les "ordres criminals" del nou Govern ucraïnès

El deposat president sosté que el país està en mans d'"una banda de neofeixistes" que vol "desencadenar una guerra civil"

Víktor Ianukóvitx, durant la seva compareixença davant els mitjans, aquest dimarts a Rostov del Don.

Víktor Ianukóvitx, durant la seva compareixença davant els mitjans, aquest dimarts a Rostov del Don. / REUTERS / MAXIM SHEMETOV

1
Es llegeix en minuts

El deposat president de UcraïnaVíktor Ianukóvitx, ha protagonitzat aquest dimarts una nova compareixença des de Rússia, on es va refugiar després de fugir de Kíev el 22 de febrer, en què ha reiterat que segueix sent el cap d'Estat legítim i el comandant en cap de les Forces Armades del seu país. Ha aprofitat per denunciar que Ucraïna està en mans de "neofeixistes" i ha advertit que l'Exèrcit no obeirà les "ordres criminals" d'un Govern "imposat per un cop d'Estat".

En una roda de premsa a Rostov del Don, en el sud de Rússia, en què no ha admès preguntes, Ianukóvitx ha afirmat que Ucraïna "està en mans d'una banda d'ultranacionalistes i neofeixistes" que volen "desencadenar una guerra civil". "Els oficials i soldats no obeiran les ordres criminals d'un Govern imposat per un cop d'Estat", ha insistit.

Eleccions il·legítimes

Ha acusat les noves autoritats ucraïneses, a qui ha qualificat de "delinqüents", de "voler incorporar a les Forces Armades guerrillers de les formacions nacionalistes, i entregar-los armes". "Sota la tapadora d'un suposat Govern legítim al país, actua una banda d'ultranacionalistes i neofeixistes, que ja apunten a la presidència", va subratllar Ianukóvitx.

Així mateix, el deposat president ha negat tota la legitimitat a les eleccions presidencials convocades per al 25 de maig. "Les eleccions presidencials convocades per al 25 de maig per la banda que ha usurpat el poder com a resultat d'un cop d'Estat anticonstitucional, són absolutament il·legítimes i il·legals", ha defensat.

Notícies relacionades

Ianukóvitx ha carregat també contra Occident per recolzar les noves autoritats ucraïneses. "¿Esteu cecs, us heu oblidat del que és el feixisme?", ha preguntat Ianukóvitx. Ha estat especialment dur amb els EUA, país que ha promès ajuda financera al nou Executiu ucraïnès. "No teniu dret, segons les vostres pròpies lleis, d'assignar diners a delinqüents", ha dit dirigint-se a l'Administració de Barack Obama, qui precisament aquest dimecres rebrà a la Casa Blanca el nou primer ministreArseni Iatseniuk.

Sobre el seu futur, s'ha mostrat optimista: "Així que ho permetin les circumstàncies, i estic segur que no hauré d'esperar gaire, tornaré sens falta a Kíev".

Temes:

Ucraïna