PERFIL

Un cap sota sospita

SERGUEI AKSIÓNOV Aquest exmilitar i exempresari ha sorgit del no-res per convertir-se en primer ministre de Crimea

Líder 8 Aksiónov, dissabte, a Simferopol.

Líder 8 Aksiónov, dissabte, a Simferopol. / AP / VARIM GHIRDA

2
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO
SIMFEROPOL

El 27 de febrer passat, una cinquantena d'homes armats amb metralletes i encaputxats es van presentar davant del Parlament regional de Crimea, el van ocupar, van hissar la bandera russa i, en poques hores, van obligar a qui fins aquell moment havia estat cap de Govern de Crimea, Anatoli Mogilev, a renunciar al seu càrrec. A continuació, 53 parlamentaris de la Rada regional (el Parlament) de Crimea van votar perquè Serguei Aksiónov, exmilitar i empresari, assumís el lideratge.

La sorpresa general va ser absoluta. Sobretot, perquè la majoria, tant els ucraïnesos com els russoparlants, no en sabien gairebé res. Fins llavors, Aksiónov no formava part de les figures de relleu de la política crimeana, ni el seu nom havia aparegut en les quinieles per liderar un futur govern d'aquesta península.

Serguei Aksiónov va arribar a la política l'any 2008 i figurava entre els dirigents del partit Unitat Russa (UR), un dels diferents partits petits que defensaven els interessos de la comunitat russòfona a la península.

En les eleccions del 2010, aquest polític nascut el 1972 a Balti -un territori de l'extinta URSS i avui a Moldàvia- va obtenir el seu primer èxit electoral. Un èxit molt pírric. Va aconseguir ser nomenat diputat en un Parlament dominat per tres grans formacions polítiques a l'obtenir el seu partit tot just tres escons en un hemicicle de 100 parlamentaris.

«Es pot dir que era un complet desconegut. Fins fa poc més d'un mes, ningú s'hauria imaginat aquest desenllaç», va explicar a aquest diari Zahir Akabirov, un periodista independent establert a Simferopol. «El que és clar és que és un titella de Moscou. A més, també hi ha dubtes sobre l'abast de la seva capacitat per controlar la situació a Crimea. Les tropes russes tan sols responen a Moscou i part dels jutges de la magistratura s'han negat a obeir-lo», va afegir l'analista.

Notícies relacionades

La versió de Kíev, és clar, és més dura. Des que va assumir de facto la direcció de Crimea, el Govern ucraïnès l'acusa d'estar violant l'article número 109 del codi penal ucraïnès, que castiga amb penes de fins a 10 anys de presó els qui fan ús de la violència per enderrocar governs elegits de forma democràtica. Raó per la qual podria ser detingut si trepitgés territori ucraïnès.

Aksiónov té fama de corrupte i fins i tot l'han relacionat amb grups mafiosos locals. «Els anys 90, Aksiónov era conegut amb el sobrenom de follet al ser membre d'una banda criminal coneguda a Crimea», n'ha arribat a dir Andrei Sentxenko, membre del partit Batkivxina. Altres, però, són més cauts davant aquestes denúncies que Aksiónov nega. «Sóc un home de pau», diu.