CRISI A KÍEV

La UE congela els actius de Ianukóvitx, dels seus fills i de 15 exalts càrrecs d'Ucraïna

La llista de sancionats inclou l'exprimer ministre Azarov i a quatre exministres acusats de malversació de fons públics

El deposat president Ianukóvitx, en una roda de premsa a la ciutat russa de Rostov, el 28 de febrer.

El deposat president Ianukóvitx, en una roda de premsa a la ciutat russa de Rostov, el 28 de febrer. / YURI KOCHETKOV (EFE)

1
Es llegeix en minuts

La Unió Europea (UE) ha congelat durant un any els actius de l'expresident ucraïnès Víktor Ianukóvitx, dels seus fills Aleksandr Víktor, de quatre exministres i d'11 exalts càrrecs presumptament responsables de malversació de fons estatals, ha anunciat aquest dijous el diari oficial de la UE.

La llista publicada inclou els exministres d'Interior, Vitali Zakhartxenko, de Justícia, Olena Lukash; de Salut, Raïsa Bogatirova, i d'Educació i Ciència, Dimitro Volodimirovitx.

També hi figuren Mikola Azarov, que fue primer ministre fins al gener del 2014, i el seu fill Oleksi, així com l'exfiscal general del país Víktor Paulovitx i el seu fill Artem.

Els noms s'han fet públics el dia que se celebra a Brussel·les una cimera europea extraordinària per abordar la situació a Ucraïna.

Mesures complementàries

La UE identifica les persones de la llista com a implicades en malversació de fons públics, segons un comunicat del consell, que explica que les sancions inclouen mesures per intentar recuperar els fons malversats.

Notícies relacionades

Els Vint-i-vuit també pretenen congelar els béns de les persones responsables de violacions de drets humans durant els recents disturbis, els més violents de la història contemporània d'Ucraïna, però de moment aquest text legal no ha estat finalitzat encara al Comitè Polític i de Seguretat de la Unió Europea (COPS), segons fonts europees.

Suïssa ja va acordar el 28 de febrer passat congelar els béns de 20 persones de nacionalitat ucraïnesa, entre elles Ianukóvitx, el seu fill Aleksandr i altres persones del seu entorn polític.

Temes:

Ucraïna