TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

Els EUA suspenen les relacions comercials i militars amb Rússia per Ucraïna

La mesura forma part d'una estratègia per pressionar Moscou perquè es retiri de Crimea

John Kerry viatja aquest dimarts a Kíev per presentar un pla d'ajuda econòmica

Dos joves participen en una protesta contra la intervenció de Rússia a Ucraïna, dilluns a Brussel·les.

Dos joves participen en una protesta contra la intervenció de Rússia a Ucraïna, dilluns a Brussel·les. / THIERRY CHARLIER (AFP)

2
Es llegeix en minuts

Les amenaces de Barack Obama a Rússia a compte de la crisi d'Ucraïna ja tenen fets concrets. Els EUA han suspès les relacions comercials amb Moscou, segons publica 'The Wall Street Journal' citant fonts oficials. A més el departament d'Estat ha anunciat aquesta matinada que també suspèn tota cooperació militar amb Rússia per la seva intervenció a la península ucraïnesa de Crimea. Això inclou trobades bilaterals, maniobres militars conjuntes, conferències previstes i visites a port, segons ha detallat el Pentàgon en un comunicat.

"A causa dels últims esdeveniments a Ucraïna, hem suspès les negociacions bilaterals (amb Rússia) sobre comerç i inversió, que estaven dirigides a estrènyer els nostres llaços comercials", ha explicat a 'The Wall Street Journal' un portaveu del representant de Comerç Exterior dels Estats Units, Michael Froman. Aquesta decisió s'emmarca en el pla de mesures de pressió que els Estats Units preparen per intentar que Rússia faci marxa enrere en la seva intervenció militar a Crimea.

Dues hores abans de la cancel·lació de les negociacions comercials, el Pentàgon va anunciar la suspensió de tota cooperació militar. "Instem Rússia a desactivar la crisi a Ucraïna i que les seves tropes a Crimea tornin a les seves bases", expressa en un comunicat el portaveu del Departament de Defensa, el contraalmirall John Kirby.

El president Barack Obama ja va avisar aquest dilluns que és "molt probable" que imposi sancions a Rússia si no posa fi al seu desplegament militar a Ucraïna.

Contactes diplomàtics

En el marc dels esforços dels Estats Units per mediar en aquest conflicte, el vicepresident Joe Biden va telefonar el primer ministre d'Ucraïna, Arseni Iatseniuk, amb qui va parlar sobre l'estabilitat, la sobirania i la integritat territorial del país, va informar la Casa Blanca en un comunicat. Així mateix, Biden va mantenir una altra conversa telefònica amb el president d'Estònia, Toomas Ilves, per parlar sobre la situació a Ucraïna i els esforços de la comunitat internacional per desactivar aquesta crisi.

Notícies relacionades

Prèviament, la Casa Blanca i el Departament d'Estat van accentuar les seves advertències a Rússia davant el seu desplegament militar a la península de Crimea, una actuació que, en paraules del president Obama, situa els russos "al costat erroni de la història". "Estem examinant una sèrie de passos, econòmics i diplomàtics, que aïllaran Rússia i tindran un impacte negatiu en la seva economia i el seu estatus al món", va advertir Obama als periodistes abans de reunir-se a la Casa Blanca amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

El secretari d'Estat, John Kerry, viatjarà aquest dimarts a Kíev, la capital ucraïnesa, per presentar un pla d'ajuda a l'economia d'aquest país i promoure la mediació internacional en la crisi.

Temes:

Ucraïna