CRISI DE CRIMEA

Obama adverteix que Washington examina mesures per "aïllar" Rússia

El president dels EUA considera que Putin s'està situant "al costat erroni de la història" amb l'ocupació militar d'Ucraïna

Obama davant la premsa.

Obama davant la premsa. / JONATHAN ERNST (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Barack Obama, ha afirmat aquest dilluns que si Moscou continua "en la trajectòria actual" respecte a Ucraïna, s'examinaran mesures econòmiques i diplomàtiques per "aïllar Rússia". El president va dir a la Casa Blanca, on es va reunir amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que Rússia s'està situant "al costat erroni de la història" amb la seva ocupació militar de la regió ucraïnesa de Crimea.

El mandatari nord-americà va declarar que la majoria de la comunitat internacional està d'acord que "els passos que ha fet Rússia" constitueixen "una violació de les lleis internacionals" i dels compromisos que Moscou ja havia adoptat per respectar la integritat territorial d'Ucraïna. "Si Rússia continua en la trajectòria actual, els Estats Units prendran una sèrie de mesures econòmiques i diplomàtiques per aïllar Rússia", va assegurar el president poc després que el Departament d'Estat indiqués que és molt probable que apliqui sancions econòmiques si Rússia continua mantenint sota control militar la península de Crimea.

Elevació del to

Obama, que ha elevat el to de les seves advertències, considera que aquestes mesures tindran "un impacte negatiu per a l'economia russa i per a la seva posició al món" i ha recordat la decisió de suspendre les reunions preparatòries de la cimera del G-8, que s'hauria de celebrar al juny a Sotxi (Rússia). El president nord-americà va tornar a recordar els vincles que Rússia té amb Ucraïna i en especial amb Crimea i les regions orientals del país, però va assegurar que això no pot ser excusa perquè Moscou actuï amb "impunitat" i desplegui soldats "violant principis bàsics que són reconeguts a tot el món".

Assistència a Kíev

Notícies relacionades

Obama va confiar que la tensió pugui disminuir i va advertir que si Rússia no deté la seva postura intervencionista a Ucraïna, "li sortirà car amb el pas del temps". Així mateix, va proposar al Congrés treballar conjuntament per proveir el nou Govern interí a Kíev d'assistència immediata, una cosa que va confiar que es podrà realitzar així que es reprengui la feina del legislatiu i es deixi de costat el "partidisme".

Fins ara, Nacions Unides i l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) han ofert l'enviament d'observadors amb l'objectiu de rebaixar la tensió a Crimea, on militars russos han aconseguit aïllar tota la regió de la resta d'Ucraïna, sense que ara com ara hi hagi hagut enfrontaments armats. 

Temes:

Ucraïna