Iúlia Timoixenko recobra la llibertat i anuncia que es presentarà a les eleccions presidencials

La líder opositora ucraïnesa complia una pena de set anys de presó per abús de poder

L’exprimera ministra i líder opositora ucraïnesa Iúlia Timoixenko, que complia una condemna de set anys de presó per abús de poder, ha estat alliberada. / periodico

L’exprimera ministra i líder opositora ucraïnesa Iúlia Timoixenko, que complia una condemna de set anys de presó per abús de poder, ha estat alliberada.
Timoixenko ha estat rebuda a la plaça central de Kíev, per més de 50.000 persones.

/

2
Es llegeix en minuts
EFE / Kíev

L'exprimera ministra i líder opositora ucraïnesa Iúlia Timoixenko, que complia una condemna de set anys de presó per abús de poder, ha recobrat aquest dissabte la llibertat i ha abandonat la clínica de la ciutat oriental de Khàrkiv on es trobava ingressada des del mes de maig del 2012 per una hèrnia discal, ha assegurat que "la dictadura ha caigut" i ha anunciat que es presentarà a les eleccions presidencials del 25 de maig vinent.

Timoixenko, que ha abandonat l'hospital en cadira de rodes i després ha pujat a un cotxe per dirigir-se a l'aeroport, ha tret el cap per la finestreta per saludar els seus partidaris, concentrats als voltants. "Iúlia, vés al Maidan", ha dit Arseni Yatseniuk, líder parlamentari del principal partit opositor, Batkivsxina (Pàtria), després de mantenir una conversa telefònica amb la carismàtica política, segons la televisió local.

Els líders del Maidan, la cèntrica plaça de Kíev que és bastió opositor de les protestes antigovernamentals, han assegurat que estan a l'espera de l'arribada de Timoixenko, considerada l'heroïna de la incruenta Revolució Taronja del 2004. Prèviament, la Rada Suprema (Parlament) d'Ucraïna, controlada ara per l'oposició, ha aprovat una resolució per "complir els compromisos internacionals" que exigien l'excarceració de Timoixenko, en al·lusió a les demandes de la Unió Europea i els Estats Units.

A més, la Rada ha destituït aquest dissabte el cap de l'Estat ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, per "abandonament de les seves funcions constitucionals", i ha convocat eleccions presidencials anticipades per al 25 de maig vinent. El nou president de la Rada, Aleksandr Turxínov, mà dreta de Timoixenko, ha assegurat que l'alliberament immediat de la carismàtica política era vital, ja que "la seva vida corria perill".

La Rada ja havia aprovat divendres una llei de reforma del codi penal que aplanava el camí per a la posada en llibertat de l'opositora. En principi, al ser rehabilitada de la pena que a més li impedia exercir càrrec públic, Timoixenko podria presentar-se a les eleccions presidencials anticipades del maig vinent. La Rada ja havia aprovat el divendres una llei de reforma del codi penal que aplanava el camí per a la posada en llibertat de l'opositora.

Notícies relacionades

Contra tot pronòstic, Timoixenko va ser derrotada per l'actual president en les eleccions celebrades el 2010, i després d'això va ser processada i condemnada per la firma d'un acord de gas amb Rússia, que les noves autoritats van considerar onerós per a les arques del país.

Timoixenko, que va ser condemnada el 2010, també va ser acusada d'estar implicada en l'assassinat de l'empresari i diputat Ievgueni Xerban el 1996, càrrec que li podria haver comportat una pena de 12 anys de presó.