ADÉU A UNA ICONA GLOBAL

Líders mundials acompanyen el poble sud-africà en el comiat de Mandela

Un centenar de líders d'Estat, famosos i milers de ciutadans assisteixen a l'estadi FNB de Soweto a la cerimònia de comiat de l'expresident sud-africà

Centenars de persones assisteixen a l’estadi FNB de Johannesburg al funeral de Mandela.

Centenars de persones assisteixen a l’estadi FNB de Johannesburg al funeral de Mandela. / Bernat Armangue (AP)

3
Es llegeix en minuts

Líders i personalitats mundials han acompanyat aquest dimarts el poble sud-africà en el servei religiós oficial en memòria de Nelson Mandela que se celebra aquest 10 de desembre, sota una intensa pluja, a l'estadi de futbol FNB de Johannesburg.

La cerimònia ha començat amb l'himne nacional sud-africà a les 11.58 hora local (10.58 a Espanya), amb una hora de retard a causa del gran nombre de mandataris que s'han volgut acomiadar de l'expresident de Sud-àfrica, considerat una de les icones del segle XX.

Milers de persones han esperat durant hores el començament de la cerimònia, cantant i ballant sota els paraigües per retre el que s'espera que sigui l'homenatge més gran de la història d'aquest tipus, segons la premsa local.

Parlaments d'Obama, Rousseff i Castro

Després d'escoltar l'himne han començat les al·locucions, entre elles les previstes dels presidents dels EUA, Barack Obama; el Brasil, Dilma Rousseff, i Cuba, Raúl Castro, el germà del qual, Fidel, va mantenir una gran amistat amb Mandela.

Precisament el president cubà ha estat un dels primers a arribar al recinte, on, al ser anunciada la seva presència, ha rebut una sonora ovació dels milers de sud-africans que ocupen les grades de l'estadi.

També ha estat rebut entre aplaudiments el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, que ha arribat gairebé mitja hora després de l'horari previst per a l'inici de la cerimònia, a les 11.00 hora local.

Esbroncades a Zuma

Per contra, l'arribada de l'actual president de Sud-àfrica, Jacob Zuma, ha estat escridassada pels assistents, que l'han tornat a xiular al ser presentat.

Zuma, que ha encaixat amb gest contrariat els xiulets i les esbroncades, s'encarregarà de tancar les intervencions dels mandataris convidats a la cerimònia, que té una durada prevista de quatre hores.

Les paraules dels líders mundials

En el seu parlament, Barack Obama ha dit que "hi ha líders que recolzen Mandela però no toleren els seus opositors" i que "Mandela és l'últim llibertador del segle XXI".

Per la seva part, Ban Ki-moon, el secretari general de l'ONU, ha destacat la capacitat de perdonar de Mandela i la seva lluita per la "llibertat, la igualtat, la democràcia i la justícia". "Era enemic de la injustícia, no de les persones. Odiava l'odi, no la gent. Va mostrar un gran poder per perdonar", ha indicat Ban Ki-moon, a la tribuna d'oradors, mentre la pluja no deixa de caure a Johannesburg.

El president de Cuba, Raúl Castro, ha afirmat que "Nelson Mandela és un exemple insuperable per a l'Amèrica Llatina i el Carib", i la presidenta brasilera, Dilma Rousseff, que Madiba "ha sigut la personalitat més extraordinària del segle XX".

Abraçada de les dones

Un dels moments més emotius previs a la cerimònia ha estat quan Winnie Mandela, la segona dona de l'expresident sud-africà, i la seva viuda, Graça Machel, s'han fos en una afectuosa abraçada i s'han fet un petó davant dels milers de sud-africans que omplen l'estadi FNB.

Totes dues de dol i molt emocionades han volgut fer visible així l'afecte que comparteixen per la icona de la lluita contra l'apartheid, mentre milers d'assistents celebraven el gest.

Bono i Charlize Theron, entre els famosos

Altres personatges coneguts que han anat a l'homenatge són el líder d'U2, Bono, i l'oscaritzada actriu sud-africana Charlize Theron, així com la model Naomi Campbell, vestida de rigorós dol.

Prop d'un centenar de caps d'Estat i de Govern assisteixen a l'acte, juntament amb els milers de persones presents a l'estadi, un dels deu més grans del planeta.

Notícies relacionades

Durant tot el matí, rius de gent s'han acostat en transport públic a l'escenari de la cerimònia, que finalment no s'ha omplert a causa de la intensa pluja que des d'ahir cau a Johannesburg.

Mandela va morir dijous passat als 95 anys al seu domicili a Johannesburg, després d'una llarga convalescència per problemes respiratoris.