Obama: "Hi ha líders que recolzen Mandela però no toleren els seus opositors"

"Madiba és l'últim llibertador del segle XXI", afirma el president dels EUA en el seu discurs en el funeral de l'expresident sud-africà

El president dels EUA, Barack Obama, durant el discurs en el funeral de Mandela.

El president dels EUA, Barack Obama, durant el discurs en el funeral de Mandela. / PEDRO UGARTE (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha agraït aquest dimarts al poble de Sud-àfrica haver "compartit Nelson Mandela amb nosaltres", en el servei religiós oficial en memòria del desaparegut exmandatari.

"Mandela és l'últim llibertador del segle XXI", ha manifestat Obama poc després de ser rebut amb una gran ovació a l'estadi FNB de Johannesburg, on se celebra l'ofici.

Missatge als dictadors

"Hi ha massa líders que reclamen la solidaritat amb la lluita de la llibertat que va defensar Mandela, però no poden tolerar els seus opositors", ha manifestat a una audiència de dignataris estrangers que incloïa alguns líders autoritaris, reunits a Soweto.

Obama ha anomenat Nelson Mandela "gegant de la justícia".

El president dels EUA ha dit aquestes paraules davant milers de sud-africans congregats per celebrar el servei religiós oficial en memòria de Mandela a l'estadi FNB de Soweto, on ha coincidit per primera vegada amb el president de Cuba, Raúl Castro, a qui ha saludar abans de pronunciar el seu discurs.

"A la gent de Sud-àfrica, el món us agraeix per compartir Nelson Mandela amb nosaltres. La seva lluita va ser la vostra lluita. El seu triomf va ser el vostre", ha sentenciat.

"Res és impossible"

"Mandela ens ha ensenyat que res és impossible... fins que està fet. (...) Sud-àfrica ens ha ensenyat que podem que elegir un món on no hi hagi conflicte, sinó justícia i pau", ha subratllat.

El president dels EUA ha criticat que, en contra del llegat de Mandela, encara hi hagi nens patint fam, escoles tancades, gent perseguida per les seves idees polítiques en el món: "Això està passant avui", ha lamentat.

Ha animat, no obstant, a no permetre que aquest progrés lent "ennuvoli el fet que la nostra feina no està feta".

Igualtat i llibertat

Ha instat, en aquest sentit, a abraçar el llegat de lluita per la igualtat i llibertat de Mandela de manera autèntica per part dels líders que, tot i elogiar-lo, no el defensen als seus països.

"Mandela va entendre els llaços que uneixen l'esperit humà", i ha esmentat la paraula que a Sud-àfrica resumeix aquest sentiment: "Ubuntu".

Obama ha reconegut que Mandela l'anima sempre a voler ser "un home millor" i ha emplaçat així a buscar la "fortalesa" de Mandela i la seva "grandesa d'esperit" dins de cadascú.

"Sóc el capità de la meva ànima"

"Quan la nit és més fosca, pensem en Madiba", i ha citat a continuació una de les cèlebres cites de la icona de la lluita contra l'apartheid: 'Sóc l'amo del meu destí, sóc el capità de la meva ànima".

"Et trobarem a faltar profundament. Que Déu beneeixi l'ànima de Nelson Mandela, que Déu beneeixi l'Àfrica", ha dit.

Un centenar de caps d'Estat o de Govern han participat en l'ofici religiós per Mandela, que va morir dijous de la setmana passada.

Notícies relacionades

A més de trobar-se a l'antic gueto negre de Soweto, on Mandela va viure durant anys, l'estadi va ser escenari el 1990 d'un dels primers discursos pronunciats després de sortir de la presó per qui va ser el pres polític més famós del món.

A prop de 100 pantalles han retransmès la cerimònia en espais públics de tot el país i en tres estadis més de Johannesburg.