Mandela, el somiador de somnis possibles

Nelson Mandela és i serà un mite però també ha estat una persona amb una vida privada més que difícil

Dos homes despleguen, divendres, un mural amb la cara de Mandela que cobreix la façana del Ministeri d’Afers Estrangers francès, a París.

Dos homes despleguen, divendres, un mural amb la cara de Mandela que cobreix la façana del Ministeri d’Afers Estrangers francès, a París. / CHARLES PLATIAU (Reuters)

1
Es llegeix en minuts
ALBERT FARRÉ VENTURA

Madiba, nom clànic amb què sovint se l'anomena afectuosament, ha patit la mort de tres dels seus fills, la meitat de la seva descendència. El 1948 se li va morir una filla de nou mesos; el fill gran va morir en un accident de trànsit el 1969, quan tenia 23 anys; l'altre fill, malalt de sida, va morir el 2005 d'una malaltia que va resultar letal.

Cal tenir en compte l'agreujant que tant el fill gran com la seva mare van morir quan ell era a la presó –entre el 1963 i el 1990– i, en el cas de la mare, la seva petició per poder assistir als funerals va aconseguir el resultat més tètric possible: el silenci administratiu. La desgràcia no acaba aquí, ja que abans de morir Madiba encara ha hagut d'enterrar una néta i una besnéta. La primera es va ofegar en una piscina escolar amb 7 anys, la segona, de 13, va morir en un accident de trànsit just el dia abans de la cerimònia inaugural del Mundial del 2010.

Notícies relacionades

No obstant, la tristesa acumulada per totes aquestes morts prematures encara pot ser més difícil de pair si, tal com ha passat, les teves filles supervivents i els teus néts tenen poc temps per anar a vetllar-te perquè són als tribunals, litigant pel control del teu llegat material (la fundació) i el teu llegat simbòlic (el cementiri familiar).

>> Llegiu la semblança completa de Nelson Mandela, a e-Periódico.