Ban Ki-moon: "Mandela ha sigut un dels grans exemples de la història"

El secretari general de l'ONU destaca que Madiba "era enemic de la injustícia, no de les persones"

Ban Ki-moon visita el memorial de Nelson Mandela a Johannesburg, aquest dilluns.

Ban Ki-moon visita el memorial de Nelson Mandela a Johannesburg, aquest dilluns. / {STRINGER} (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El secretari general de l'ONUBan Ki-moon, ha qualificat aquest dimarts Nelson Mandela com un dels grans exemples de la història, durant el servei religiós oficial en memòria de l'expresident sud-africà que se celebra a l'estadi FNB de Soweto, a Johannesburg. "Ha sigut més que un gran líder del seu país. Ha sigut una de les grans ensenyances de la història, una persona que ha predicat amb el seu exemple", ha dit Ban Ki-moon durant la seva intervenció.

El secretari general de l'ONU ha destacat la capacitat de perdonar de Mandela i la seva lluita per la "llibertat, la igualtat, la democràcia i la justícia". "Era enemic de la injustícia, no de les persones. Odiava l'odi, no la gent. Va mostrar un gran poder per perdonar", ha indicat Ban Ki-moon, a la tribuna d'oradors, mentre la pluja no deixa de caure a Johannesburg.

Notícies relacionades

El secretari general ha enviat el seu condol a la viuda de Mandela, Graça Machel, i a la seva exdona, Winnie Madikizela-Mandela, així com a tota la seva família i al poble sud-africà. Al final de la seva intervenció, Ban Ki-moon ha pronunciat en l'idioma local les paraules "descansi en pau", i ha provocat l'alegria entre les desenes de milers de persones presents al recinte.

El líder de l'ONU ha afegit que Madiba --com es coneix Mandela al seu país-- és "un baobab", un arbre africà que deixa les seves profundes arrels a tota la Terra. Prop d'un centenar de mandataris de tot el món assisteixen a l'ofici religiós, que durarà unes quatre hores i es podria convertir en el més multitudinari de la història. Mandela va morir dijous als 95 anys al seu domicili de Johannesburg, després d'una llarga convalescència per problemes respiratoris.