Almenys 70 caps d'Estat i de Govern de tot el món assistiran al funeral de Mandela

Centenars d'actes segueixen honrant avui el líder sud-africà en el quart dia de dol oficial

Uns nens caminen davant d’un mural de Mandela, ahir a Soweto.

Uns nens caminen davant d’un mural de Mandela, ahir a Soweto. / AP / BEN CURTIS

2
Es llegeix en minuts

Centenars d'actes i manifestacions populars espontànies segueixen honrant aquest dilluns a Sud-àfrica Nelson Mandela, en el quart dia de dol oficial per la mort de l'expresident. Almenys 70 caps d'Estat o de Govern de tot el món han confirmat, de moment, la seva assistència a les exèquies fúnebres. Entre ells, el president nord-americà Barack Obama i el vicepresident xinès Li Yuanchao.

El príncep Felip i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, sortiran d'aquest dilluns al vespre cap a Johannesburg per assistir al funeral.

Un dels actes més destacats és l'ofrena de flors a Madiba --com es coneix popularment Mandela al seu país-- a la presó de Victor Verster, a Ciutat del Cap, a la qual l'antic activista va ser traslladat el 1988 i d'on va ser alliberat dos anys després. Per la seva part, la Fundació Nelson Mandela ha organitzat un acte d'homenatge a Madiba davant del domicili d'aquest al barri de Houghton de Johannesburg, on el que va ser el pres polític més cèlebre del món va morir dijous passat.

A Houghton segueixen pelegrinant centenars de sud-africans, que deixen els seus missatges de reconeixement a Mandela i canten i ballen celebrant el seu llegat. Passa el mateix, com cada dia des de la seva mort, davant l'antiga casa de Mandela en el que va ser el gueto negre de Soweto, també a Johannesburg.

A la tarda, la Fundació Mandela recordarà la figura de qui porta el seu nom amb un acte a la seva seu, en què participarà l'arquebisbe emèrit de Ciutat del Cap i premi Nobel de la pau Desmond Tutu.

Mentrestant, una multitud de periodistes segueix acreditant-se per seguir els actes oficials del funeral al centre de conferències de la carretera de Nasrec, als voltants de Soweto. El recinte es va col·lapsar ahir a causa de l'enorme nombre de peticions per part dels informadors, que van formar durant hores una llarguíssima cua.

Els actes oficials per als quals es registren començaran dimarts a prop de l'atapeït centre d'exposicions, al FNB Stadium de Soweto, on se celebrarà el servei religiós oficial per Nelson Mandela. La majoria dels líders aniran dimarts al servei religiós al FNB Stadium (abans conegut com Soccer City), escenari de la final del Mundial de Futbol del 2010, que va guanyar Espanya.

Notícies relacionades

Després de l'ofici religiós de dimarts, el fèretre de Mandela desfilarà pels carrers de Pretòria de l'11 al 13 de desembre, perquè els sud-africans puguin acomiadar-se de Madiba.

També a Pretòria, a la seu del Govern de Sud-àfrica, quedarà oberta aquests tres dies la capella ardent de Mandela. El funeral d'Estat se celebrarà diumenge que ve a la petita localitat de Qunu, al sud-est del país, on Mandela va créixer i volia ser enterrat. Nelson Mandela va morir als 95 anys dijous a última hora al seu domicili de Johannesburg, després d'una llarga convalescència per afeccions respiratòries.