CONVULSA TRANSICIÓ A EGIPTE

Mursi serà jutjat per incitar a la violència contra els seus detractors

El fiscal general egipci acusa l'expresident i 14 dirigents islamistes més de la mort d'almenys sis manifestants en els altercats del 5 de desembre

Mursi, el 16 de maig.

Mursi, el 16 de maig. / AMR ABDALLAH DALSH (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El fiscal general d'Egipte, Hisham Barakat, ha ordenat aquest diumenge remetre el deposat president egipci, Mohammad Mursi, i 14 dirigents més dels Germans Musulmans al Tribunal Penal del Caire per incitar a la violència contra manifestants.

Segons l'agència estatal de notícies Mena, Mursi i aquests líders estan acusats d'instigar els actes de violència del 5 de desembre, quan almenys sis persones van morir i centenars van resultar ferides en altercats entre seguidors i detractors del deposat president als voltants del Palau Presidencial.

Mursi, alt càrrec dels Germans Musulmans fins que va accedir a la presidència el 2012, va ser deposat el 3 de juliol per l'Exèrcit després de multitudinàries protestes, i des d'aleshores està en parador desconegut, retingut pels militars.

Segons Mena, les investigacions han revelat que Mursi va ordenar al cap de la Guàrdia Republicana i al ministre de l'Interior intervenir contra els manifestants pacífics que protestaven el 5 de desembre contra el polèmic decret constitucional amb què havia blindat els seus poders davant la Justícia.

D'acord amb la Fiscalia, els comandaments de la seguretat van rebutjar aquesta intervenció "per preservar la vida dels manifestants". Després d'aquest rebuig, els ajudants presidencials Assad al-Xija, Ahmad abdul-Ati i Aiman abdul-Rauf, que figuren entre els 14 acusats, van convocar els seguidors dels Germans Musulmans a congregar-se als voltants del Palau Presidencial d'Itihadiya per dispersar els manifestants per la força, segons el fiscal.

Ordres d'arrest

Notícies relacionades

Entre els 14 dirigents dels Germans Musulmans remesos al Tribunal Penal del Caire també hi ha l'exvicepresident del Partit Llibertat i Justícia --braç polític de la Germandat--, Essam al-Erian, i el recentment detingut Mohammad Beltagui.

Des del 3 de juliol, la Fiscalia ha emès diverses ordres d'arrest contra dirigents dels Germans Musulmans, entre ells el seu guia espiritual, Mohammad Badia, per suposada implicació en actes de violència.