La tensió permanent

Egipte tem ara una posada en llibertat vigilada de Mubàrak

Un tribunal del Caire dicta la seva excarceració però el Govern interí pot paralitzar-ne la sortida

L'advocat del dictador sorprèn a l'anunciar que deixarà la presó «a finals d'aquesta setmana»

Mubàrak, postrat en un llitera, compareix al banc dels acusats durant una vista judicial el 15 d’abril passat davant un tribunal al Caire.

Mubàrak, postrat en un llitera, compareix al banc dels acusats durant una vista judicial el 15 d’abril passat davant un tribunal al Caire. / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
KIM AMOR

La possible posada en llibertat de l'expresident Hosni Mubàrak els pròxims dies, tal com va anunciar ahir el seu advocat, és un element més que mostra el gir vertiginós que s'està produint a Egipte des de la destitució per la força del cap d'Estat electe, Mohammad Mursi. L'home que va dirigir el país amb mà de ferro durant tres dècades i que es va veure obligat a deixar el poder després de la revolució del 25 de gener del 2011 va ingressar a la presó poc després de ser desbancat, acusat de corrupció i de complicitat en la mort de manifestants durant la revolta. També estan entre reixes els seus dos fills, Alaa i Gamal.

L'advocat de l'exmandatari, Fared al-Dib, va anunciar la seva possible excarceració després que un Tribunal Penal del Caire ordenés la seva llibertat provisional per haver expirat el termini de presó preventiva per un dels casos de corrupció que se li imputen. Es tracta del desviament de fons públics destinats al palau presidencial, que sembla que va invertir en les seves residències privades. Els seus dos fills, imputats també en el cas, seguiran entre reixes.

L'exrais, de 85 anys i de salut debilitada, encara té pendent amb la justícia l'acusació de complicitat en la mort de manifestants durant la revolta de principis del 2011 -els anomenats màrtirs de la revolució-. En l'anomenat judici del segle, que es va acabar el juny de l'any passat, va ser declarat culpable, però el seu advocat va recórrer i un tribunal li va donar la raó al gener al declarar nul tot el procés per errors de càlcul en el procediment. La data del nou procés ara està en l'aire. Mubàrak té pendent un tercer cas, també de corrupció.

FRE GOVERNAMENTAL / Al-Dib es va mostrar confiat que el seu cliente pugui sortir de la presó sota vigilància. «Tot el que queda és un procés administratiu que no s'hauria d'estendre més de 48 hores. Hauria d'estar lliure a finals d'aquesta setmana», va deixar anar l'advocat defensor. Alguns mitjans de comunicació oficials, van explicar, pel seu costat, que les autoritats judicials no prendran la decisió final fins després d'algunes setmanes. L'exdictador és a la presó de Tora, situada als afores del Caire.

La notícia no va deixar indiferent ningú a Egipte. L'impacte va ser gran. No obstant, no són pocs els experts que creuen que el Govern interí farà tot el que estigui al seu abast per evitar la sortida de la presó de Mubàrak. Certament, no fan falta més incendis en un país en què en només dos anys i mig han estat desbancats del poder dos presidents després de registrar-se massives manifestacions als carrers, encara que en circumstàncies diferents en cada un dels casos. Mubàrak renovava el seu mandat amb uns comicis arreglats i va ser foragitat del poder principalment per la pressió popular, mentre que Mursi, que va arribar a la presidència a través d'unes eleccions lliures i democràtiques, va ser destituït per un contundent cop d'Estat.

Notícies relacionades

REPRESSIÓ / La mesura judicial, si es fa efectiva, tornaria a posar a prova els milions d'egipcis que es van manifestar el 30 de juny passat i que van recolzar l'acció de l'Exèrcit contra Mursi, que encara continua detingut en un lloc que no ha estat revelat, i que el 2011 també van sortir al carrer per exigir, en aquest cas, l'enderrocament del llavors cap de l'Estat.

No ajudaria a calmar els ànims en un moment de plena crisi política i d'extrema violència, sobretot des que dimecres passat l'Exèrcit va assaltar les dues places del Caire en què durant setmanes van acampar defensors de Mursi, principalment membres dels Germans Musulmans, amb un balanç final de més de 630 morts, segons xifres oficials. La repressió i els enfrontaments s'han succeït des d'aleshores a diverses parts del país i han elevat la xifra de morts a més de 800 civils i a gairebé 100 policies i soldats.