Alan Solomont: "Als EUA tenim experiència en tensions regionals"

"A Boston tenim dues religions: la política i l'esport. A Espanya sembla que n'hi ha només una, i és el futbol"

Alan Solomont, ahir, davant el Consolat dels EUA a Barcelona.

Alan Solomont, ahir, davant el Consolat dels EUA a Barcelona. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
ALBERT GUASCH / Barcelona

Amb Alan Solomont (Boston, 1949) t'agagen ganes de seure per a una llarga sobretaula sense la prudència que exigeix la diplomàcia i sense les desgràcies quotidianes de Catalunya i Espanya en el menú. Haurà de ser a Massachusetts. La setmana que ve deixarà de ser l'ambaixador dels EUA. Torna al seu país després de tres anys i mig. Se'n va, diu, amb un vincle emocional per sempre amb Espanya. Se'n va amb una subratllada cura de no intervenir en el procés sobiranista de Catalunya. El substituirà James Costos, executiu de la cadena HBO.

--¿Espanya ha canviat molt des que va arribar?

--Ha aflorat una ansietat per la situació econòmica. Els espanyols han fet grans sacrificis. Tant de bo estiguem tocant el final del túnel.

--La participació ciutadana en la política als EUA és incomparable.

--Hi ha una inscripció preciosa a la biblioteca presidencial de John Fitzerald Kennedy a Boston que diu: "Aquesta biblioteca està dedicada a la memòria de Kennedy i de tots aquells que a través de l'art de la política busquen un món nou i millor". Aquesta era una idea de Kennedy amb la qual jo vaig créixer. Participar en el procés polític per millorar el teu país i el món és important en una democràcia. A Boston diem de broma que tenim dues religions: l'esport i la política. Jo les venero totes dues. A Espanya sembla que només n'hi ha una: el futbol.

--¿Com explica als seus col·legues diplomàtics el que passa a Catalunya amb el procés independentista?

Notícies relacionades

--Als EUA no li resulten alienes les tensions regionals. Coneixem la discussió sobre quant poder cedir al Govern central, i quants recursos. Però el president dels EUA em va enviar com a representant seu a la nació d'Espanya i he deixat molt clar que les aspiracions regionals són un assumpte estrictament intern. Això no ens ha impedit treballar molt de prop amb la Generalitat. Em preguntava abans què ha canviat en aquests tres anys i mig. El nivell de tensió entre Catalunya i el Govern central no ha millorat, segur, mentre he estat aquí.

>>Llegiu l'entrevista completa amb l'ambaixador dels Estats Units, Alan Solomont, a e-Periódico.