Les relacions transatlàntiques

La UE reclama als EUA més claredat sobre l'espionatge

Les dues parts acorden crear un grup d'experts sobre protecció de dades

Washington afirma que Snowden haurà de «retre comptes» per la filtració

Eric Holder, a l’esquerra, amb el ministre europeu de Justícia.

Eric Holder, a l’esquerra, amb el ministre europeu de Justícia. / AP / PETER MORRISON

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

Els Estats Units s'han compromès a facilitar informació a la Unió Europea sobre els seus programes de vigilància de les comunicacions i a col·laborar per protegir els drets dels ciutadans europeus. Durant una reunió celebrada ahir a Dublín entre les comissàries europees de Justícia, Viviane Reding, i d'Afers Estrangers, Cecilia Malmström, i el secretari de Justícia nord-americà, Eric Holder, es va acordar crear un «grup d'experts» per abordar conjuntament la protecció de dades.

La trobada té lloc dies després que esclatés l'escàndol d'espionatge del programa PRISM, a càrrec de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana. Tant la NSA com l'FBI tenen accés a servidors d'internet i companyies telefòniques per espiar les comunicacions dels usuaris.

«El programa PRISM és molt preocupant i hi ha algunes preguntes que encara esperen resposta», va

subratllar Malmström. «Hi ha d'haver un equilibri entre la lluita contra el terrorisme i el respecte a la vida privada dels ciutadans», va afegir. Reding va dir que se sentia satisfeta amb les explicacions de Holder. «És un assumpte americà, però no pot operar a costa dels ciutadans europeus», va advertir. «Els experts europeus i americans hauran de respondre a les qüestions que queden pendents, però s'han aclarit molts dels punts que feien témer als europeus la intrusió del Gran Germà en la seva vida privada», va afegir.

Eric Holder, per la seva part, va confirmar que l'accés a les dades inclou ciutadans o grups a Europa, sota l'empara d'una ordre judicial. El secretari nord-americà va deixar clar que Edward Snowden, l'home que va revelar l'existència de programes de vigilància, «haurà de retre comptes» pel seu comportament. «Hi ha una investigació penal en marxa sobre aquest assumpte. Les filtracions són extremadament perjudicials. A causa d'elles s'ha posat en perill la seguretat nacional, la seguretat dels ciutadans nord-americans, de la gent que resideix en països aliats», va assenyalar Holder.

A HONG KONG/ L'antic empleat de la CIA, de 29 anys, va ser vist per última vegada la setmana passada en un hotel de Hong Kong, on va concedir una entrevista al diariThe Guardian,en què va explicar les raons que l'havien portat a revelar el programa secret de vigilància. La seva intenció, segons ha dit, és quedar-se a Hong Kong i lluitar contra qualsevol intent de ser extradit als Estats Units.

Notícies relacionades

Com a mesura de precaució, el Regne Unit ha donat ordre a les línies aèries internacionals de prohibir a Snowden agafar qualsevol avió amb destinació a terra britànic. El Ministeri de l'Interior, que no va voler confirmar la informació, va demanar dilluns en una carta a les companyies aèries que neguin a Snowden l'accés als avions perquè «l'individu té moltes possibilitats de veure negada la seva entrada al Regne Unit».

La nota anava acompanyada d'una foto de Snowden, amb la seva data de naixement, el número de passaport i l'avís que «si aquest individu tracta de viatjar al Regne Unit, les companyies li han de negar l'embarcament». La nota adverteix que les línies aèries haurien d'assumir els costos de la detenció i l'expulsió, que segons el portal a internet del Ministeri de l'Interior ascendiria a uns 2.000 lliures (2.353 euros). Diverses línies aèries a Tailàndia, Malàisia i Singapur van confirmar haver rebut l'avís.