Dues explosions causen almenys tres morts a la marató de Boston

La policia confirma el nombre de víctimes mortals i fonts mèdiques xifren el de ferits en 68

Una de les víctimes és atesa després de les explosions.

Una de les víctimes és atesa després de les explosions. / AP

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / Washington

Els Estats Units van reviure ahir els seus pitjors malsons després que dues explosions posessin un abrupte i sagnant final a la marató de Boston, una de les més antigues del món i una de les més prestigioses. Les deflagracions, que van tenir en una de les grades a tocar de la línia de meta, van matar tres persones i en van ferir 68, segons fonts mèdiques, encara que el diari 'Boston Globe' parlava d'un centenar de ferits.

Diverses fonts oficials van apuntar que les detonacions van ser causades per dues bombes però, en una breu compareixença davant el país, el president Barack Obama va evitar parlar d'atemptat terrorista. Hi va haver també una tercera explosió a la Biblioteca John Fitzgerald Kenndy, però tot indica que va ser ocasionada per un foc fortuït.

Malgrat la cautela demostrada per Obama en la seva al·locució, el president va deixar entreveure que es tracta d'un atemptat terroristes. "Encara no sabem qui ho ha fet o perquè ho ha fet, però que ningú s'equivoqui, trobarem els responsables". Obama es va comprometre a portar-los davant la justícia i va transmetre a la capital de Massachusetts el suport de tot el país. "Tots els nord-americans estan avui amb el poble de Boston", ha dit el president.

Sorpresa i pànic

Les explosions es van produir poc abans de les 3 de la tarda (hora local), després que al voltant de la meitat dels 27.000 participants en la marató haguessin acabat la prova. Les fortes deflagracions van aixecar una columna de fum blanc i van generar el caos entre els espectadors i els atletes que en aquells moments passaven per la línia d'arribada. La sorpresa inicial va donar pas al pànic i a escenes d'enorme cruesa. "Ha sigut horrible", va dir Brian Walker al 'Boston Herald'. "He vist algunes ferides espantoses".

Un dels seus periodistes, present en el lloc de les explosions, va descriure dues detonacions. La primera, segons el seu relat, es va originar en una galleda d'escombraries i la segona davant d'un restaurant, a tocar de la línia de meta. "Dues persones han estat ferides per la runa, hi ha gent amb sang al front", explicava. L'ona expansiva va fer caure alguns corredors i i va ferir de gravetat dotzenes d'espectadors. Alguns van quedar mutilats, i bassals de sang van cobrir el paviment.

Davant el justificat temor que les explosions fossin part d'un atac "sofisticat, coordinat i planejat", com ho va descriure un congressista de l'estat, el governador de Massachusetts, Deval Patrick, va demanar a la població que es quedés a casa i evités els llocs concorreguts.

Màxima alerta a tot el país

Entre els participants de la carrera hi havia 91 espanyols, però segons fonts consulars, no hi ha notícies que cap d'ells hagi resultat ferit.

La tragèdia va activar immediatament les mesures de seguretat a tot el país. Les policies de Nova York i Washington es van posar en màxima alerta i es van reforçar les mesures de seguretat en els llocs estratègics. La CBS va informar que una persona havia estat detinguda, encara que es desconeix la seva identitat. Tampoc és clar si l'explosió a la Biblioteca John Fitzgerald Kennedy, situada a diversos quilòmetres de la línia de meta, està relacionada amb les explosions de la marató. La policia va dir posteriorment que podria haver-se degut a un foc a les calderes.

Si es tractés d'una operació coordinada, una idea reforçada pel fet que segons algunes fonts la policia va trobar dos artefactes més desactivats de forma controlada, tindria un fort simbolisme. Boston és una de les ciutats més riques i turístiques del país, a més d'un dels seus bressols intel·lectuals, una capital de marcat caràcter liberal.

Notícies relacionades

La marató de Boston forma part de les cinc grans, les World Marathon Majors (juntament amb Nova York, Chicago, Berlín i Londres) i complía aquest any la seva 117a edició. A la ciutat era dia festiu, una jornada en què es commemoren algunes de les grans batalles de la guerra d'Independència contra els britànics.

Boston Marathon Finish Line