Corea del Nord reactivarà un reactor nuclear paralitzat

Les instal·lacions es poden utilitzar per produir electricitat o amb finalitats militars

1
Es llegeix en minuts

Corea del Nord ha anunciat aquest dimarts quereactivaràtotes les seves instal·lacions nuclears, inclòs unreactor atòmic de cinc megawatts aYongbyon, aturat el 2007 després d'un acord de desnuclearització. Un portaveu de la Direcció General de l'Agència Central d'Energia Atòmica nord-coreana ha assegurat que es prendran mesures per reiniciar el reactor i renovar les instal·lacions, que podrien ser utilitzades per a laproducció elèctrica i per a fins militars, ha informat l'agència estatal KCNA.

La mesura podria permetre al militaritzat règim comunista extreure plutoni de barres de combustible usades, segons experts.

El reactor de cinc megawatts de Yongbyon que Corea del Nord pretén reiniciar va ser clausurat el 2007 en virtut d'un acord en el marc de les converses a sis bandes, procés orientat a ladesnuclearització nord-coreana que implica les dues Corees, els Estats Units, la Xina, el Japó i Rússia.

Aquest procés de diàleg es troba, no obstant, estancat des del 2008, quan Pyongyang es va retirar després de rebre sancions de l'ONU per efectuar proves amb míssils de llarg abast, i des d'aleshores els diversos intents de reprendre les negociacions per part dels països implicats han acabat en fracàs.

La nova declaració d'intencions de Corea del Nord ha arribat després que diumenge passat el seu líder,Kim Jong-un, anunciés l'"ampliació qualitativa i quantitativa" del desenvolupament d'armes nuclears com un dels dos pilars sobre els quals s'establiran les futures polítiques del règim, juntament amb el desenvolupament econòmic.

Hores abans de l'anunci nord-coreà, la presidenta de Corea del Sud,Park Geun-hye, ha reiterat aquest dimarts la seva intenció de contrarestar l'amenaça que planteja el Nord mitjançant una "forta dissuasió política i militar".

Notícies relacionades

Les relacions de Pyongyang amb la comunitat internacional es troben en un estat d'elevada tensió, ja que el règim llança amenaces pràcticament diàries a Corea del Sud i als EUA des que l'ONU li va imposar el 7 de març noves sancions per la seva últimaprova nuclear del febrer.

Per la seva banda Seül i Washington, aliats militars davant el règim de Kim Jong-un, porten a terme en territori sud-coreà maniobres militars ambfoc real, que el Nord ha condemnat al considerar-les un "assaig d'invasió" del seu país.