INCERTESA A VENEÇUELA

Els EUA qualifiquen d'absurda l'acusació d'haver causat la malaltia de Chávez

El Govern veneçolà expulsa dos agregats de l'ambaixada nord-americana a Caracas

Maduro acusa els expulsats de "proposar projectes desestabilitzadors" a militars del país

2
Es llegeix en minuts

Els Estats Units van qualificar aquest dimarts d'"absurdes" les acusacions fetes pel Govern de Veneçuela segons les quals el Govern nord-americà va estar involucrat en la malaltia d'Hugo Chávez, que ha mort.

"L'afirmació que els EUA van estar involucrats d'alguna manera en la causa de la malaltia del president Chávez és absurda, i la rebutgem completament", va dir en un comunicat el portaveu del Departament d'Estat, Patrick Ventrell, minuts abans que es confirmés la mort del mandatari veneçolà.

"Malgrat les diferències significatives entre els nostres governs, seguim creient que és important buscar una relació funcional i productiva amb Veneçuela basada en qüestions d'interès mutu", va puntualitzar el portaveu.

Ventrell va insistir que aquesta afirmació contra el Govern nord-americà és "fal·laç i inapropiada" i que en conseqüència els Estats Units conclouen que "Veneçuela no té interès a millorar les relacions".

Expulsats de Veneçuela

A més de les declaracions del Departament d'Estat, prèviament el portaveu del Pentàgon, Todd Breasseale, va rebutjar "absolutament" les al·legacions formulades per Veneçuela contra dos agregats de l'ambaixada nord-americana a Caracas, David Delmonaco Devlin Kostal, que van ser expulsats aquest dimarts del país llatinoamericà.

La decisió es va donar a conèixer poc després que el vicepresident veneçolà, Nicolás Maduro, informés en una intervenció televisiva de l'expulsió de Delmonaco per "proposar projectes desestabilitzadors" a militars veneçolans en actiu. Posteriorment van declarar 'persona no grata' Kostal i també li van donar 24 hores per abandonar el país.

"No permetrem ni un pèl d'ingerència, que creguin que la situació de dolor, de preocupació, que estem vivint la majoria dels veneçolans nobles, honestos, per la salut del president Chávez es traduirà en mostres de feblesa davant de ningú", va subratllar el ministre d'Exteriors, Elías Jaua, que va detallar que van ser "dignes oficials" els que "van sortir immediatament a testimoniar davant els organismes d'intel·ligència militar aquestes actituds de provocació, d'incitació, per part de funcionaris del Govern dels EUA" acreditats a Veneçuela.

Investigació en marxa

Notícies relacionades

Jaua va indicar que després d'aquestes denúncies s'ha obert "un procés d'investigació per part dels organismes d'intel·ligència de l'Estat, especialment organismes d'intel·ligència militar, per explorar fins on van arribar aquestes accions il·legals". "Està oberta una investigació que segurament ens portarà a connexions contra la dreta corrupta apàtrida", va afegir Jaua, i va apuntar que el "representant més simbòlic" de la dreta és a Nova York, en al·lusió a l'excandidat presidencial i governador de l'estat de Miranda (centre), Henrique Capriles.

Unes hores després de les acusacions emeses per Veneçuela, Maduro anunciava la mort del mandatari veneçolà.