EL CONFLICTE DEL PRÒXIM ORIENT

Els cònsols de la UE a Jerusalem recomanen sancions contra els assentaments

Els diplomàtics afirmen en un informe que les colònies són el principal problema per a la pau

Un colon israelià mira a l’assentament de Maale Adumim.

Un colon israelià mira a l’assentament de Maale Adumim. / Sebastián Scheiner (AP)

3
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / Jerusalem

Els cònsols generals dels països de la Unió Europea (UE) a Jerusalem Est i Ramal·la han recomanat a Brussel·les sancions econòmiques contra els assentaments jueus a Cisjordània i la part oriental de Jerusalem, territoris on viuen mig milió de colons. Els caps de les legacions diplomàtiques europees afirmen en un informe intern que "la construcció de colònies segueix sent la principal amenaça a la solució de dos Estats (Israel i Palestina)".

Els diplomàtics qualifiquen l'expansió d'assentaments com a "sistemàtica, deliberada i provocadora" i consideren com a factor estratègic de màxima importància que els palestins estableixin la seva capital a Jerusalem Est. "Perquè hi hagi dos estats, Jerusalem n'haurà de ser la futura capital, d'Israel i de Palestina". No obstant, assenyalen que hi ha molt poques possibilitats que això passi perquè "Israel està perpetuant de manera activa la seva annexió il·legal de Jerusalem Est".

"Els assentaments danyen el procés de pau de tres maneres: Minen la confiança entre les parts, posen en perill les possibilitats físiques de crear un Estat palestí viable i amb continuïtat i fan els compromisos necessaris per a la pau més durs perquè la població de les colònies augmenta", diu l'informe, de 15 pàgines i titulat 'Reforçant les polítiques de la UE a Jerusalem Est'.

Zona tap

El document assenyala que els assentaments de Har Homa, Gilo i Givat Hamatos estan formant una zona tap que una vegada completada tallarà la connexió del sud de Jerusalem amb Betlem i el sud de Cisjordània. "La construcció d'aquests assentaments és part d'una estratègia política que persegueix fer impossible que Jerusalem sigui la capital de dos estats", indica el text, que acusa l'Ajuntament de Jerusalem i al Govern israelià de "recolzar les activitats relacionades amb els assentaments gairebé constantment" i subratlla que el 2012 van augmentar les autoritzacions per ampliar les vivendes dels assentaments.

Els cònsols europeus indiquen en l'informe que la construcció del mur de Cisjordània a la zona de Jerusalem ha seguit el 2012 i que "canvia 'de facto' les fronteres" de la ciutat i "en molts casos passa enmig de barris palestins densament poblats".

El document ofereix 31 recomanacions "amb l'objectiu de mantenir la possibilitat d'una solució de dos estats", subratlla que posar en pràctica aquestes mesures és urgent i insta tots els països de la UE i a les institucions europees a posar-les en marxa.

Els diplomàtics demanen "intensificar els esforços de la UE per contrarestar les activitats dels assentaments a Jerusalem Est i els seus voltants, coordinar el seguiment de la UE i una resposta contundent per evitar que es construeixi un assentament a la zona E-1 (entre Jerusalem Est i la colònia de Ma'ale Adumim, a Cisjordània, fet que gairebé dividiria en dos aquest territori palestí), incloent el desallotjament forçós dels beduïns que viuen a la zona".

Els productes

Notícies relacionades

També demanen que s'apliqui "de forma estricta l'Acord d'Associació entre Israel i la UE, de manera que els productes manufacturats en assentaments no es beneficiïn d'un tracte preferencial" i assegurar-se que els programes de la UE no s'usen per recolzar les colònies i activitats relacionades amb elles. A més, insten els socis europeus a "evitar, desincentivar i conscienciar sobre les implicacions problemàtiques de les transaccions financeres, incloses les inversions estrangeres directes, des de la UE en suport de les activitats dels assentaments, la seva infraestructura i serveis" i informar els ciutadans i les empreses de la UE dels riscos financers i legals que implica comprar propietats o donar serveis a assentaments i recordar-los que la posició de la UE és que les colònies són il·legals segons la llei internacional".

L'informe també recomana "explorar la possibilitat de denegar l'entrada [als països de la UE] als colons violents".