LA CAMPANYA DEMÒCRATA DES DE DINS

Històries de votants d'Obama

Partidaris d’Obama de Washington DC s’allisten per viatjar a Virgínia per fer proselitisme.

Partidaris d’Obama de Washington DC s’allisten per viatjar a Virgínia per fer proselitisme. / MONTSE PRATS

3
Es llegeix en minuts
Montse Prats
Montse Prats

Periodista. Voluntària del Partit Demòcrata

ver +

Un dissabte a les set del matí. Els carrers de l'animat barri d'Adams Morgan aWashington DC estan tranquil·ls a aquelles hores. Bé, no totes. En una zona d'aparcament a l'aire lliure s'ha format una llarga cua que gairebé fa la volta a l'illa de cases. Moltes persones porten maletes. Són voluntaris que es disposen a passar entre un i quatre dies fent campanya en el transcendental estat veí de Virgínia. Ens apuntem a la llista. "¿Tens cotxe? ¿Quantes persones hi pots portar?" Hi ha cafè i dònuts per escalfar-se i endolcir l'espera.

L'Austinés un dels conductors, li entreguen un mapa i les instruccions per arribar-hi.L'Alyssali va indicant el camí. Ens dirigim cap aRichmond, la capital de l'estat. TantObama com Romney ja hi han estat fent campanya. Arribem a la casa delJoe, que ha ofert casa seva com a base per als voluntaris que han de treballar a la zona. La casa és modesta, en un barri pobre, de majoria negra. El Joe deu rondar els 70 anys. Té un fill d'uns 35 amb síndrome de Down. Anem passant en grups petits a la cuina perquè elMatt,un dels coordinadors, ens expliqui la nostra tasca.

Recel

Ens repartim per diverses zones. Cadascú amb una llista de persones a qui hem de recordar com es vota, quan es vota i on. Les cases estan força separades les unes de les altres. Moltes no tenen timbre. En alguns casos, la porta davantera sembla que sigui un simple formalisme del constructor; la gent fa vida al pati del darrere. Pugem les escales per trucar. No sembla que rebin gaires visites. Treu el cap un noi negre encara mig adormit, m'ha semblat veure que porta una pistola a la mà que amaga darrere la porta. Segons la nostra llista, té 18 anys. Li expliquem que somvoluntaris per Obama i es relaxa. Al cap de poc apareix el seu germà gran i ens diu que sí, que votaran per Obama i que la seva mare està treballant, però que també el votarà.

La majoria ens reben amb recel. LaShandyés la primera blanca que em trobo a la zona. És jove, sembla espantada. Quatre o cinc nens corren per la casa. La més petita s'acosta a la porta i ella la portegeix arrossegant-la darrere seu. Encara porta la roba de feina i fa cara de cansada. Li mostro el meu millor somriure, li explico que sóc voluntària en la campanya d'Obama. "Vull votar per ell. Les  eleccions són dilluns o dimarts, ¿oi?". Se senten crits a la cuina. Algú ha trencat alguna cosa. La Shandy em mira amb angoixa, no vol ser maleducada. M'acomiado de pressa.

També al principi, laDoramanté tancada la segona porta, la que dóna a l'exterior, de reixeta. Però l'obre per recollir els fullets informatius que li oferim. "¿Sabeu què?", ens pregunta amb un somriure. "El meu pare ha votat tota la vida els republicans. És un veterà de guerra i necessita assistència mèdica. Avui m'ha trucat i m'ha dit que votarà per Obama". Ens desitja bona sort.

Per la zona algunes cases tenen penjadala bandera de la Confederació . En una hi ha un cartell que la identifica com a membre del Tea Party.

Grans de sorra

La següent casa sembla buida. Sento una veu des d'una furgoneta aparcada a prop. "Torna a trucar, ¡aquest fill meu sembla que no hi senti!". En realitat, segons la llista, buscàvem una dona. Li pregunto si ésDeereva. Es tracta d'una senyora formidable de 74 anys. Es recolza sobre una crossa. "Ja he votat. Tal com estic, ho he pogut fer abans --el vot per correu aVirgíniaestà permès en alguns casos, com en el de malaltia--, però si hi hagués hagut d'anar ho hauria fet, encara que fos en una llitera".

L'Austin l'ajuda a baixar del vehicle."Ens hi juguem molt", diu.”I ja sé que cada vot compta, cada vot és important". Ho és, realment, perquè, segons les enquestes, els dos candidats tenen possibilitats a Virgínia.

Notícies relacionades

Segonsel sistema electoral nord-americà, qui guanya l'estat encara que sigui per una diferència mínima, guanya tots els "vots" d'aquest estat. Qui en sumi un total de 271 serà el pròxim president dels Estats Units. "Aquestes persones estan convençudes que la seva vida és millor amb Obama a la presidència i no ho volen perdre", comenta elTarekja en el viatge de tornada.

Cadascú busca les seves raons. També entre els voluntaris.El Jillianvol entrar a la facultat de Dret i treballar per defensar els drets humans. Admira Baltasar Garzón, perquè actua, encara que sigui controvertit", em diu. LaSarah es presenta a les eleccions com a representant de barri, una altra de les votacions que es decideix dimarts a Washington DC. "És poc el que podem fer --confessa--, però aquí ens teniu". Sigui com sigui, cadascú està convençut que ha de dipositar el seu gra de sorra.