Sense monstres presidencials

’Gadgets’ dedicats a Obama, en una botiga de Washington.

’Gadgets’ dedicats a Obama, en una botiga de Washington.

1
Es llegeix en minuts
Montse Prats
Montse Prats

Periodista. Voluntària del Partit Demòcrata

ver +

"El 6 de novembre votaré el meu adorable marit". NiMichelle Obama niAnne Romney duien penjat aquest cartell però sí una núvia zombi que ha estat una de les poques al·lusions de lanit de Halloween a les eleccions presidencials de la setmana que ve. Cap candidat presidencial ha ocupat els carrers en forma de disfressa. S'han venut poques màscares deBarack Obamai de Mitt Romney, però hi ha qui ha combinat els caps ensangonats amb algun adhesiu del seu candidat.

Més enllà de Halloween, el negoci delssouvenirssol ensopegar la tendència política dominant. Fa quatre anys, les samarretes d'Obama es cotitzaven molt per sobre de les deJohn McCain, el candidat republicà que es va presentar a la presidència dels Estats Units. En alguns indrets, per 10 dòlars aconseguies una samarreta d'Obama enfront dels dos que costaven les del seu oponent. Ara, els preus entre les samarretes d'Obama i del candidat republicà Mitt Romney estan igualats. No és que els 'gadgets' polítics siguin un instrument científic de predicció però el mercat acostuma a respondre a les demandes dels votants.

Objecte de culte

Al contrari que a Espanya, elsclauers, imants o pancartes no s'acostumen a repartir de manera gratuïta. Es compren. La gent que participa en la campanya tenim alguns descomptes però limitats. Són vendes que engrandeixen el pressupost. A Washington, a més, hi ha botigues especialitzades en aquesta mena de souvenirs, molts dels quals s'han convertit en objecte de culte. Al seu voltant es mou tota una cultura del col·leccionisme entre els anomenats 'ionquis' de la política.

Notícies relacionades

Des dels objectes dels presidents més clàssics, com una preada estilogràfica del president John F. Kennedy, fins a alguns de més curiosos com eltrencanous de Hillary Clinton que es va popularitzar com a regal de Nadal en les últimes eleccions.

Encara que, si només tenim en compte l'índex de popularitat, la primera dama, Michelle Obama, és una de les favorites. El famós cartell 'We can do it' de dona treballadora amb la seva cara és dels més cotitzats.