Com ser polític sense semblar-ho

1
Es llegeix en minuts
Montse Prats
Montse Prats

Periodista. Voluntària del Partit Demòcrata

ver +

Les ratxes de vent fort van anar amainant a mesura que avançava el dia aWashington DC. Pluja intermitent i baixes temperatures, això sí. Però no han impedit que la gent sortís al carrer a comprovar lesdestrosses causades per l'huracà 'Sandy'. Arbres caiguts, restes d'alguna inundació a prop del riu... Algun dels cartells recordant el vot avançat, que tan bons resultats li estava donant aBarack Obama, ha resistit la tempesta. No obstant, la campanya sembla que es mogui per altres aigües.

Uns vuit milions de persones continuen sense electricitat i les previsions indiquen que trigarà entre quatre i deu dies a restablir-se. Les eleccions són d'aquí una setmana. Seran vuit milions que no veuran la batalla final dels últims espots de campanya per televisió.

Alguns pertanyen a 'estats blaus', els favorables al president, Barack Obama, i altres són estats clau com Virgínia o Nou Hampshire. Obama té a favor que ara juga la carta del 'comandant en cap'; i en contra que si fa un mal pas, s'ha acabat. Un clar exemple: la lenta reacció de l'aleshores president George Bush davant eldesastre del 'Katrina' li va suposar un descrèdit del qual no es va recuperar mai.

A Washington, Obama ha visitat un centre per a refugiats i aquest dimecres serà aNova Jersey, acompanyat pel governador, Chris Christie, una de les tres figures polítiques destacades en la gestió d'aquesta crisi, juntament amb el governador i l'alcalde de Nova York, Andrew Cuomo i Mike Bloomerg, respectivament.

Els actes paral·lels

El candidat republicàMitt Romney té més llibertat però també menys espai mediàtic dedicat gairebé en exclusiva al 'Sandy' i a les seves conseqüències. Els equips de campanya hansuspès els actes polítics dels líders però això no significa que no hi hagi actes paral·lels.

Notícies relacionades

La campanya de Romney ha anunciat que les seves oficines a Carolina del Nord, Nou Hampshire, Pennsilvània i Virgíia estan fent recol·lectes per ajudar es afectats per l'huracà i les càmeres ja han captat el candidat republicà ajudant a transportar subministraments.

A les files demòcrates s'ha recuperat el factor 'canvi climàtic' vinculat al 'Sandy'. En un acte a Minnesota, l'expresident Bill Clinton ha defensat que la política climàtica d'Obama era més bona que la de Romney. "En el món real les polítiques de Barack Obama funcionen millor", ha apuntat. Els dos candidats continuen demanant fons, però aquests dies són per a la Creu Roja.