LA CAMPANYA D'OBAMA DES DE DINS

Ni Obama ni Romney: Santa Claus

Obama (dreta) felicita Romney després de l’últim debat presidencial celebrat a Boca Raton (Florida).

Obama (dreta) felicita Romney després de l’últim debat presidencial celebrat a Boca Raton (Florida). / AFP / JEWEL SAMAD

1
Es llegeix en minuts
Montse Prats
Montse Prats

Periodista. Voluntària del Partit Demòcrata

ver +

Cinc de la tarda. Massa tranquil·litat a la seu de lesDones Demòcrates de Washington, una impressionant mansió que alberga un dels centres de campanya a favor deBarack Obama a la capital federal. Una de les coordinadores,Marie, estava reconfirmant l'assistència de voluntaris amb coneixements de lleis per assistir els votants el dia de la votació --a vegades són necessaris si sorgeix algun problema-- mentre arribaven veus apagades, poques, d'alguns voluntaris fent trucades des d'altres sales.

Notícies relacionades

Vaig introduir les dades de les contactes que s'havien fet durant el matí i després em vaig unir al grup del banc telefònic, que tornava a trucar als votants que s'havien identificat com a indecisos fins que no veiessin els tres debats entre Obama iRomney. Em sorprèn la paciència amb què molts nord-americans atenen les trucades sobre assumptes polítics. "Obama va estar bé --diu un--, però no m'ha demostrat que pugui solucionar la crisi econòmica". "Romney --comenta un altre-- no em va aportar cap solució, així que votaré Obama". La majoria es va decantar pel demòcrata però sense l'entusiasme de fa quatre anys.

Verds, llibertaris i constitucionalistes

L'última enquesta de la revista 'Time'Time' dóna a l'actual president un avantatge de cinc punts: 49% contra el 44 % de Romney. A més li atorga majoria en el vot anticipat i el dóna com a favorit a l'estat d'Ohio, un dels estats clau per decidir qui serà el pròximpresident dels Estats Units. Però ha perdut seguidors en el camí. En realitat, el número de votants, ja el 2008, no va arribar al 60% de la població. També s'hi ha d'afegir els que es rebel·len contra la imposició de "l'un o l'altre", el demòcrata o el republicà, encara que res a veure amb l'espectacular percentatge que va aconseguirl'independent Ross PerotRoss Perotel 1992 de gairebé 20 punts. Els verds, els llibertaris o els constitucionalistes no aconsegueixen més que l'1% o 2% dels vots. També hi ha altres propostes alternatives, com el  “Votaré Santa Claus” que em va comentar un amic. La comissió electoral el va reconèixer com a candidat. El seu lema: 'Restaurar el cor i l'ànima d'Amèrica'.