LA CAMPANYA D'OBAMA DES DE DINS

Menys entusiasme entre els demòcrates

Barack Obama i Mitt Romney (dreta), davant el moderador, Bob Schieffer, durant el debat d’ahir a la nit a la Universitat de Lynn, a Boca Ratón (Florida).

Barack Obama i Mitt Romney (dreta), davant el moderador, Bob Schieffer, durant el debat d’ahir a la nit a la Universitat de Lynn, a Boca Ratón (Florida). / MICHAEL REYNOLDS/POOL (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Montse Prats
Montse Prats

Periodista. Voluntària del Partit Demòcrata

ver +

La seu de lesDones DemòcratesdeWashington es va engalanar per a l'ocasió. A la sala principal, els assistents ens vam repartir en taules rodones, encarades cap a la gran pantalla per veure el tercer i últim debat entre el presidentBarack Obamai el republicàMitt Romney.

Una mitja hora abans de començar, la presidenta de Dones Demòcrates va comentar aspectes de la política exterior dels dos candidats des d'un faristol. Va alabar les de l'un, va criticar les de l'altre, davant de les figures en cartró de mida natural d'Obamai deKaine, el candidat al Senat per Virgínia.

Al fons de la sala, se servia el sopar. Hi havia arròs, amanida i pollastre, amb diverses salses, a l'estil nord-americà. Ens van acompanyar reporters de la televisió pública alemanya. Esperaven que els candidats parlessin d'Europa, fins i tot d'Espanya. Per criticar-la, és clar. El tema ja ha sortit diverses vegades durant la campanya, una cosa impensable fa uns anys. Ara alguns continuen associant 'Spain' a barrets mexicans i flamenc, encara que n'hi ha altres que belluguen el cap amb sentiment perquè la paraula crisi és la primera que els ve al pensament.

Buscant els indecisos

Vam aprofitar les hores prèvies al debat per fer algunes trucades. “Veuré el debat d'aquesta nit, i ja ho veurem”, va dir un indecís. Si el primer debat el va guanyar Romney i el segon Obama, molt ajustat, en aquest últim sembla que el demòcrata va guanyar per golejada. Les enquestes de laCBS al finalitzar el cara a cara van parlar del53%contra23%. A la sala, hi va haver aplaudiments quan Obama va atacar el republicà, però sense la ràbia ni l'entusiasme que es va viure durant el segon xoc.

Notícies relacionades

Aquest havia de ser el debat depolítica exterior, però els candidats no van trigar a aprofitar per colar-hi els seus temes d'agenda, els que els donen vots de veritat. Romney va tirar per l'economia, Obama per l'educació...

"¿Ja ha pres una decisió?", li va preguntar una de les presentadores a un votantindecís amb qui havia parlat abans del debat. “Doncs no, la veritat és que no”.